VIDEO Vojnici EUFOR-a stigli u BiH

Nakon što je prekjučer objavljena informacija da u Bosnu i Hercegovinu dolazi 500 vojnika EUFOR-a koji će biti smješteni u kampu Butmir u blizini Sarajeva, prva grupa vojnika je stigla sinoć, saznaje portal “Avaza”.

Vojnici dolaze ponajviše iz Austrije, ali i Rumunjske, Slovačke i Bugarske.

Kako je objavljeno, vojnici EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu dolaze zbog pogoršanja međunarodne sigurnosti te iz predostrožnosti, a iz EUFOR-a je navedeno da je trenutna sigurnosna situacija u BiH stabilna.

Sinoć su reporteri na naplatnim kućicama u Jošanici dočekali prvu ekipu EUFOR-ovih snaga. Početkom sedmice stiže i drugi dio trupa.

– Četiri čete s oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama. Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja – priopćeno je ranije iz EUFOR-a.

Pogledajte video.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTO Obilježeno 30 godina od osnutka Zbornog područja HVO Vitez

Dvoje poginulih u prometnoj nesreći koja se dogodila nedaleko od Busovače