VIDEO Iz Zenice protjerano i otišlo više od 12 tisuća Hrvata

U Zenici je prije rata živjelo preko 20 tisuća Hrvata, dok je prema posljednjem popisu iz 2013. godine u ovom gradu njih oko 8 tisuća. Dio ih je napustio svoje domove tijekom i nakon rata, no značajn dio i posljednih godina “trbuhom za kruhom”. Kako sada žive Hrvati u gradu nekad nadaleko poznatom po Željezari?

Anto Čuturić mirovinu je zaradio u Zeničkoj željezari. Danas je aktivan član župne zajednice sv. Josipa. Žalosti ga, kaže, što sve više mladih napušta i ovaj bh. grad.

Župa sv. Josipa jedna je od pet župa u Zenici. Danas ima do 1450 župljana, prije rata bilo ih je puno više. Mahom su to stariji župljani, oni mlađi sigurniju budućnost pronašli su izvan granica naše zemlje. Stoga i ne čudi što statistika za prošlu godinu pokazuje 55 sprovoda i 5 krštenja.

Ove se srijede u župnoj crkvi okupio veliki broj vjernika. Počele su u tom kraju poznate devetnice sv. Josipu. Kroz devet srijeda i moto “Idemo k Josipu” molit će i ove godine zagovor svoga patrona i tako je od godine 1984.

Jedina je ovo župa u našoj zemlji u kojoj djeluje sestre Uršulinke. U samostanu u Zenici sada ih je tri, a dvije su rođene Zeničanke.

Svoju karizmu sestre dijele i s prijateljicama “sv. Andjele” laičkom skupinom, a nova primanja imaju uskoro na sam blagdan svoje utemeljiteljice. Sestra Gabrijela radi uglavnom s mladima, od vrtićke dobri do onih starijih kroz zajednicu mladih “Gorući grm”.
Don Davor za suživot ističe važnost rada međureligijskog vijeća u Zenici jer, kaže, dijalog je od velike važnosti u njemu sudjeluju i svećenici iz pet Zeničkih župa koje imaju ukupno do pet tisuća vjernika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTO Odigrana 89. Sudačka nadoknada, ekipi “Darun strašni” treće mjesto

Tko bi mogao biti Soldićev sljedeći protivnik? Vlasnik KSW-a spominje revanš protiv Khalidova