Utorak, 29 studenoga, 2022

(VIDEO) Hobiton selo u Kreševu: Ostvareni san sestara Miličević

Pročitajte i ovo

Sestre Milijana, Marija, Vedrana i najmlađa Valentina, koju nismo zatekli ovom prilikom, odlučile su zajedničkim snagama i uz pomoć roditelja graditi kreševski Hobbiton, koji se sastoji od pet kućica ukopanih u zemlju i obraslih travom. Ideja je potekla od Marije koja je željela izgraditi kućice po uzoru na one s Novog Zelanda, koje smo gledali kod Hobita. Tražila je adekvatnu lokaciju za izgradnju kućica, ali su shvatili da, zapravo, mogu iskoristiti svoju djedovinu koja je na brežuljku. Podržale su je sestre i dvije kućice su već završene, a jedna od njih je Marijina koja nosi naziv ‘Ober’, po istoimenoj pećini u blizini Kreševa.

Tako je selo Rakova noga veoma brzo privuklo pažnju ljubitelja neobičnih i kreativnih turističkih destinacija. Dvorišta kućica su pravi mali muzeji sa mnoštvom detalja, a tako je i unutra. Svaka sestra ima svoju kućicu i svaka je tematski rađena, u skladu sa profesijom ili željama sestara, a Milijana je svoju kućicu nazvala ‘Lipa’. Prevladavaju materijali od drveta i kamena.

Tri hobitske kućice se tek grade, ali s obzirom da već imaju iskustva sa prethodne dvije, sve ide lakše i brže. Vedrana, dok čeka na izgradnju svog malog hobitskog dvorca, pomaže sestrama u uređenju već postojećih objekata i ističe da je veliko zadovoljstvo što se realizuje ovakva ideja.

Želja da se pokrene jedna lijepa turistička priča koja će, osim porodičnog biznisa, dati priliku da se promovira kreševski kraj i potencijali koje ima, pokazala se kao dobra. Na društvenim mrežama Hobbiton je oduševio mnoge. Već su poželjeli doći da ovdje prenoće i provedu neko vrijeme, iako radovi još nisu gotovi.

IZVOR:bhrt

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo