VIDEO: Brojni hodočasnici još uvijek u Međugorju: “Ovo mjesto liječi srca”

Iako se vrhunac turističke sezone u Međugorju bliži kraju, ovdje još uvijek, svakoga dana, borave hodočasnici iz raznih dijelova svijeta.

– Svakoga dana primijetimo hodočasnike iz najmanje 20 država, i to iz daleke Južne Koreje, Australije, Amerike do svih europskih zemalja. Naša sezona završava s listopadom, ali smo iznimno zadovoljni – rekao je Feni Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice Međugorje.

Smatra kako bi se od iduće godine Međugorje moglo vratiti punom kapacitetu, kao u vremenu prije pandemije.

– Ali, zadovoljni smo jer su nam najznačajnija tržišta ove godine ponovno tu, s tim da se u zadnjih nekoliko godina malo promijenila struktura gostiju. Ranije su prednjačili Talijani, dok su proteklih godina vodstvo preuzeli Poljaci, Ukrajinci, Mađari, Česi – pojašnjava Vasilj.

Dodaje kako je do prošle godine u Međugorju boravio preminuli poljski nadbiskup Hernyk Hoser zbog čega je, između ostaloga, dolazio veliki broj Poljaka, dok je sada tu nadbiskup mons. Aldo Cavalli iz Italije. Ističe kako se u zadnje vrijeme primijeti da se i Talijani sve više vraćaju Međugorju.

– Posebno je značajan najposjećeniji tjedan u Međugorju kada se održava Mladifest, a koji nas je i ove godine iznenadio jer je okupio 30 tisuća mladih ljudi iz 70 zemalja svijeta. Kada govorim o brojkama, mi najčešće imamo podatke o stranim hodočasnicima, ali u tim danima bude još toliko domaćih hodočasnika iz BiH i Hrvatske – podvukao je on.

Govoreći o uspostavi lokalnih turističkih zajednica u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Vasilj tvrdi kako je sada uspostavljen zakonski okvir za vraćanje pravnog statusa općinskim turističkim zajednicama, a time i prihodima koji se ostvaruju na lokalnim razinama.

– To je već započet proces u Čitluku, tako da će već za narednu sezonu, odnosno u sljedećoj kalendarskoj godini, lokalna turistička zajednica profunkcionirati, za što vjerujem da će biti dobro polazište – naglasio je on.

Inače, u Međugorju ovih dana borave brojni hodočasnici. U razgovoru za Fenu hodočasnica Kitty Ross iz Irske kazala je kako je u Međugorje došla peti put ističući da ovo mjesto liječi srca te da je izvanredno.

Španjolac Samuel je drugi put u Međugorju te smatra kako ovaj “raj na zemlji” svatko doživi na svoj ili drugačiji način, ali da se u svima probudi lijep i pozitivan osjećaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dom naroda imenovao nove suce Ustavnog suda Federacije BiH

Robotički reprezentativci BiH u Ženevi osvojili tri nagrade i specijalno priznanje