- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

Vid potpuno slijepe osobe djelomično vraćen zahvaljujući proteinima iz algi

Pročitajte i ovo

Bojanić porijeklom iz Jajca: “Nisam Hrvat, ja sam Bosanac. Bila bi mi čast igrati za zemlju mojih roditelja”

Izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev bi mogao pozvati novog nogometaša za predstojeće utakmice našeg nacionalnog tima. U...

Biciklistička staza kroz središnju Bosnu kreće iz Busovače, EU financira projekt sa 190 tisuća eura

Regionalna razvojna agencija za regiju središnju BiH (REZ) i Turistička zajednica SBK/KSB (TZ SBK/KSB) projektom “Staza stare pruge” nastoje...

Održano prvo sinodsko zasjedanje Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

Članovi Skupštine Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije u subotu, 18. rujna u prostorijama Svećeničkog doma u Sarajevu održali su prvo...
Vid potpuno slijepog muškarca djelomično je vraćen pomoću proteina osjetljivih na svjetlost pronađenih u algama.

Muškarac je tretiran terapijom pod nazivom optogenetika, koja koristi proteine za kontrolu stanica oka. On je shvatio da tretman daje rezultate kada je ustanovio da vidi linije na pješačkom prijelazu. Sada već može uzimati predmete sa stola, piše Nature Medicine.

Identitet pacijenta nije otkriven, ali se zna da živi u Francuskoj te da je tretmanu podvrgnut u Parizu. Stanje pod nazivom retinitis pigmentosa mu je dijagnosticirano prije 40 godina, a ono dovodi do umiranja ćelija osjetljivih na svjetlost, koje se nalaze na površini retine.

Isti problem ima više od dva milijuna ljudi na svijetu, a iako je potpuno sljepilo rijetka pojava, pomenuti muškarac je potpuno slijep već dva desetljeća.

Optogenetika je novije polje u medicini, a koristi svjetlost za preciznu kontrolu aktivnosti stanica mozga. Naučnici su je iskoristili za vraćanje osjetila vida jednog oka pacijenta koje sada može registrirati svjetlost.

- Advertisement -

Tehnika je bazirana na proteinima “channelrhodopsins” koje proizvode alge, a koji mijenjaju svoje ponašanje kao odgovor na svjetlo. Mikrobi ih koriste kako bi se kretali prema svjetlosti.

Prvi korak u liječenju bila je genska terapija. Genetičke instrukcije za stvaranje rodopsina uzete su iz algi i “smještene” u ćelije u “preživjelim” slojevima retine oka pacijenta. Sada kada do njih dođe svjetlo, one šalju signale mozgu.

Međutim, reagiraju samo na jantarnu svjetlost, pa je pacijent nosio naočale s kamerom naprijed i projektorom nazad kako bi se zabilježilo što se događa u realnom svijetu i projicirala verzija u pravoj valnoj dužini prema oku.

Da bi se dostigao visok nivo rodopsina u oku te mozak “naučio novi jezik” u svrhu vida, bili su potrebni mjeseci. Prvi znakovi uspješnog tretmana su se javili kada je pacijent šetao i shvatio da vidi pješački prijelaz. Muškarac sada ne vidi savršeno, ali je razlika između sljepila i ograničenog vida zaista ogromna.

IZVOR:klix.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Slovenija će Bosni i Hercegovini donirati još 100 tisuća doza Pfizera

Vlada Republike Slovenije donijela je odluku o donaciji 100.620 doza Pfizerovih cjepiva protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini. Vlada je zadužila...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo