Većina građana bila bi zadovoljna plaćom od 2.000 KM

Nekada su radnici u BiH bezuspješno tražili posao, a sada brojni poslodavci bezuspješno traže radnike.

Stotine tisuća njih otišlo je izvan zemlje. Dok poslodavci traže liberalizaciju uvoza strane radne snage, političkim elitama sve to trenutačno nije u fokusu. U isto vrijeme preko granice odlazi domaća kvalificirana radna snaga.

Inflacija, koja je u BiH najveća u Europi, i plaće koje je ne prate tjeraju i one koji su bili najveći protivnici iseljavanja da sve više razmišljaju o odlasku. U BiH su obiteljima potrebne tri prosječne plaće kako bi preživjele mjesec. Dakle, novca nedostaje većini građana. Stoga ih sve više odlazi na rad u inozemstvo, piše Večernji list.

Kada se pogledaju ponude tamošnjih tvrtki, onda nije teško shvatiti zašto je tako. Minimalac u FBiH povećan je za 53 KM. Nije problem zaključiti da toliko povećanje neće mnogo pomoći obiteljima da prežive mjesec. Na Zapadu im se nude višestruko veće plaće. Ogroman broj mladih u BiH u tome vidi priliku za spas iz neizvjesnosti i siromaštva. Više od 50 % ih želi napustiti BiH.

Podaci pokazuju kako je u posljednjih deset godina prosječna neto plaća u BiH porasla za oko 300 KM, što, sudeći prema sadašnjim statistikama, nije dovoljno da se zaustavi odljev radne snage. Poslodavci će, ako ne žele staviti ključ u bravu, morati značajno povećati plaće. U protivnom im neće imati tko raditi.

Portal Buka je među čitateljima napravio anketu o tome kojom plaćom bi radnici bili zadovoljni. Većina čitatelja, 42 %, navela je da bi bila zadovoljna iznosom neto plaće od 2.000 KM. Nižom plaćom u rasponu od 1.500 do 2.000 KM zadovoljno bi bilo 24 % čitatelja, a plaćom od 1.200 do 1.500 KM 3 %.

Višom plaćom, i to u rasponu od 2.000 do 2.500 KM, bilo bi zadovoljno 26 % anketiranih, a plaćom iznad ovog iznosa 5 %.

Najviša plaća koja je navedena je 3.500 KM.
Potrošačka košarica je u prosincu, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, iznosila 2.991 KM i od početka prošle godine skuplja je za čak 634 KM. Naime, u siječnju 2022. godine potrošačka košarica iznosila je 2.357 KM.

Za isto vrijeme prosječna neto plaća, koja je u siječnju 2022. iznosila 1.043 KM, a u listopadu, posljednjem mjesecu za koji Agencija za statistiku BiH ima podatke, 1.156 KM, porasla je za 113 KM.

Ekonomisti odavno upozoravaju, ako i vlast i poslodavci ne promijene status radnika nabolje, ljudi će odlaziti te ovdje onda i definitivno neće imati tko raditi. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, 17.000 građana BiH prošle godine našlo je posao samo u Sloveniji. Pretpostavlja se da su, uključujući i ostale europske zemlje, brojke znatno veće.

Poslodavci su najavili uvoz radne snage iz Bangladeša, Turske i Indije.

Mi smo već inicirali povećanje kvota i radnih dozvola za strance, Vlada je izišla ususret i ta kvota je 1.400 radnika iz inozemstva. Izvjesno je da će taj prostor biti zanimljiv u budućnosti i ta kvota će se kretati u idućih nekoliko godina i do nekoliko desetaka tisuća radnika s tih prostora, navodi Saša Acić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Suočeni sa sve dramatičnijim nedostatkom radne snage, predstavnici Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuli su inicijativu za izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak Federacije. Ovim izmjenama bilo bi omogućeno smanjenje doprinosa na radničke plaće, a razlika bi se izravno uplaćivala radnicima, čime bi bila povećana njihova primanja, zaključuje Večernji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Najbolji načini za odmagljivanje stakala na automobilu

Modrić odbio postati treći najplaćeniji nogometaš svijeta