Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Večernji list: Dvije moguće rute za kretanje izbjeglica kroz BiH

Pročitajte i ovo

Federalna uprava Civilne zaštite zatražila je pod oznakom hitno informaciju oko potencijalnog smještaja izbjeglica ili njihova transporta preko teritorija Federacije BiH nakon što je Vijeće ministara BiH donijelo plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta i upravljanja priljevom masovnog broja migranata i izbjeglica, piše današnji Večernji list BiH.

Taj je dopis, koji je potpisao direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, upućen svim općinskim i gradskim službama Civilne zaštite, kao i županijskim upravama. Zahtjev je izazvao različita tumačenja nakon čega se počelo nagađati da će se u Grudama ponovno otvoriti centar za prihvat izbjeglica što se pokazalo krivim. Zanimljivo je, kako navodi “Večernji list”, da se o ovome masovnom prikupljanju podataka za smještaj izbjeglica i migranata radi mimo znanja državnog tima koji bi trebao koordinirati sve poslove vezana uz novi rasplet događaja.

U dokumentu se navode i konkretne migrantske rute koje bi mogle koristiti izbjeglice iz Sirije. U pitanju su tzv. Sjeverni i Južni koridor. Sjeverni koridor se, po tim navodima, proteže od Bijeljine – Bosanske Posavine – Republike Srpske i Unsko-sanske županije. Drugi potencijalni pravac preko kojega bi se očito usmjeravale izbjeglice je Južni koridor koji bi vodio od Trebinja preko Mostara, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te južni dio Unsko-sanske županije.

-Uz to je zbog migrantskog vala FUCZ pozvao sve općinske i gradske službe Civilne zaštite, kao i županijske uprave Civilne zaštite da izvrše pregled svojih planova evakuacije i planova zbrinjavanja. Zbog moguće novonastale situacije Federalna uprava Civilne zaštite prikuplja podatke o lokacijama na otvorenom prostoru gdje bi se mogao uspostaviti privatni kamp za zbrinjavanje izbjeglica, zatim lokacije kolektivnih centara u FBiH po općinama i gradovima s procjenom broja ležaja u dvoranama ili postojećim kolektivnim centrima. Traženi su i podaci oko postojećih kapaciteta za osiguranje odgovarajućeg broja šatora ili kontejnera za smještaj izbjeglica i migranata, kao i poljskih kreveta, kompleta posteljine, pokretnih mobilnih čvorova te cisterni za opskrbu vodom, piše Večernji list BiH.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

UŽIVO: Majstorija Perišića za izjednačenje, čekamo produžetke

Od 16 sati hrvatska nogometna reprezentacija igra protiv Japana dvoboj osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru. Prijenos pratite u...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo