Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Važnost oralnog zdravlja usta i zuba | Dentica Busovača

Pročitajte i ovo

O važnosti oralnog zdravlja usta i zuba za vas ovaj tjedan govore doktorice stomatologije iz stomatološke ordinacije Dentica Busovača – Zinaida Hadžimejlić i Amna Varupa.

Svjetska zdravstvena organizacija definiše oralno zdravlje kao “stanje bez hroničnog bola usta i lica, bez malignih bolesti usne šupljine i grla, oralnih infekcija i rana, bez oboljenja desni, karijesa, gubitka zuba, kao i bez drugih oboljenja i stanja koji ograničavaju kapacitet osobe da žvače, grize, smije se, govori i negativno se odražavaju na psiho-socijalno blagostanje”

Zbog zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica oboljenja usta i zuba predstavljaju veliki javnozdravstveni problem.

Faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba nisu samo loša oralna higijena već i faktori koji su značajni i za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova , malignih oboljenja, dijabetesa, kao što su: nepravilna ishrana s velikom količinom masti, soli i šećera, upotreba duhanskih proizvoda, štetna upotreba alkohola, fizička neaktivnost, ali i socijalne determinante zdravlja.

Mjere zaštite zuba treba sprovoditi tijekom čitavog života, počevši i prije nicanja zuba tj tokom trudnoće.Primjena adekvatnih mjera u mlađem životnom periodu omogućava unapređenje opšteg i oralnog zdravlja u kasnijem životnom periodu.Stoga se posebna pažnja u planiranju i primjeni preventivnih stomatoloških mjera posvećuje djeci i mladima.Naročito značajna ciljna grupa za preventivni rad su trudnice i djeca školskog i predškolskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mjere zaštite stalnih i preostalih mliječnih zuba.

OPŠTE PREPORUKE ZA OČUVANJE ORALNOG ZDRAVLJA

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja nisu usmjerene samo na značaj održavanja adekvatne higijene i redovnih posjeta stomatologu , već obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa šećera a podstiče se i uključivanje poruka o bezbjednom fizičkog okruženju kao i uticaju konzumiranja alkohola i pušenja na oralno zdravlje.
Preporuke za očuvanje oralnog zdravlja

* briga o zdravlju usta i zuba djeteta od rođenja i prva preventivna posjeta stomatologu u periodu od šestog mjeseca do navršene prve godine života.
*u zavisnosti od starosti djeteta , pranje zuba , pomoć ili nadzor nad pranjem zuba djeteta od strane roditelja/ staratelja uglavnom do desete godine života
*održavanje adekvatne higijene što podrazumijeva redovno pranje zuba ujutro i uvečer pred spavanje , kao i poslije svakog obroka pastom za zube i korištenje zubnog konca
* posjete stomatologu radi redovne kontrole najmanje jednom u šest mjeseci ukoliko nije potrebno učestalije zbog liječenja i uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa.
* vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilu kao i pravilno korištenje dječjih autosjedalica
* izbalansirana ishrana bogata voćem i povrćem i mliječnim proizvodima sa smanjenim unosom šećera ( izbjegavati unos slatkih gaziranih napitaka i grickalica)
* prestanak pušenja
*smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola
* korištenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti( kaciga, štitnik za zube…)

Novo u Busovači! S radom počela stomatološka ordinacija “Dentica”

Novo u Dentici: Besplatno ultrazvučno skidanje kamenca i pregled zuba!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

MILIJUNI UBIJENIH PTICA Najgora kriza s ptičjom gripom u Europi

Europa je ove godine doživjela najgoru krizu ptičje gripe ikad, tokom koje je skoro 50 milijuna ubijenih živinara. Postojanost...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo