spot_img
Subota, 20 travnja, 2024

Važno priopćenje za javnost iz JKP Komunalac Busovača

Posljednjih dana u Busovači se vodi diskusija oko izmjena cijena za komunalne usluge gospodarskim subjektima. Tim povodom, JKP Komunalac Busovača na naš mail poslao je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

“Poštovani korisnici komunalnih usluga,

u svezi niza dezinformacija o izmjeni cijena komunalnih usluga, ovim putem vas informiramo da cijene komunalnih usluga ZA DOMAĆINSTVA NISU PROMIJENJENE.

Novim cjenikom komunalnih usluga JKP „Komunalac“ d.o.o. Busovača došlo je do izmjene cijene usluge odvoza komunalnog otpada za pravna lica.

Primjenom novog cjenika za ukupno 267 pravnih lica došlo je do izmjene iznosa usluge odvoza komunalnog otpada kako slijedi:

• za 55 pravnih lica (21%) došlo je do smanjenja iznosa,
• za 15 pravnih lica iznos se nije promijenio,
• za 87 pravnih lica je došlo do povećanja za iznos do 10 KM,
• za 40 pravnih lica je došlo do povećanja 10-20 KM,
• za 70 pravnih lica (26%) je došlo do povećanja preko 20 KM i to uglavnom kod srednjih i velikih poduzeća i pravnih lica koja su imala nerealno nisku naknadu za odvoz komunalnog otpada.

Naime, 125 pravnih lica ili 47% je plaćalo naknadu 20KM i manje od čega je 61 pravno lice ili 22% plaćalo naknadu 10KM i manje.

Cilj novog cjenika je osigurati dosljednu primjenu istog, odnosno omogućiti obračun usluge odvoza komunalnog otpada prema stvarnoj površini poslovnog prostora u kojem se obavlja privredna djelatnost. Naime, primjenom starog cjenika (1,00 KM po m²) troškovi odvoza otpada za pravna lica bi bili enormno visoki i ista se nije mogla dosljedno primjenjivati.

Uz nove račune dostavljena je obavijest da je došlo do izmjene cijene odvoza komunalnog otpada u kojoj je navedeno da, ukoliko korisnici usluga odvoza otpada smatraju da površina poslovnog prostora nije pravilno utvrđena, ostavlja se mogućnost da se u JKP „Komunalac“ d.o.o. dostavi mjerodavan dokaz u cilju utvrđivanja stvarne korisne površine poslovnog prostora ili da naši nadležni uposlenici zajedno sa vlasnikom prostora izvrše novo mjerenje istog.

Novi cjenik je objavljen na našoj web stranici jkp-busovaca.com.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti i direktno u prostorijama JKP „Komunalac“ d.o.o. Busovača.

Ujedno vas obavještavamo da nova Odluka o visini komunalnih taksi na području Općine Busovača nije vezana za poslovanje JKP „Komunalac“ d.o.o. Busovača i da je ista u nadležnosti Općine Busovača.”

JKP „Komunalac“ d.o.o. Busovača

Busovača, 11.02.2022. godine

Poduzetnici se u Busovači oštro usprotivili povećanju cijena odvoza i zbrinjavanja otpada

Unesite svoj komentar!