Kanton Središnja Bosna je jedini u državi koji nema školska kantonalna sportska natjecanja

0
505
Odbojkaški klub

Vjerovali ili ne, Kanton Središnja Bosna je jedini kanton u državi koji nema organizirana školska kantonalna sportska natjecanja.

Zdravlje i zdravi načini života te tjelesna i zdravstvena kultura u mnogim zemljama Europske unije naglašavaju se kao izrazito bitni ciljevi i ishodi učenja tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim i srednjim školama.

Piše: Dario P. / grad-busovaca.com

U Bosni i Hercegovini, a posebice u Kantonu Središnja Bosna, ta je situacija malo drugačija. Tjelesna i zdravstvena kultura je često marginaliziran predmet u našim školama, ponajviše što mnogi prosvjetni djelatnici i stručne službe smatraju taj predmet manje važnim. Tomu je svakako pridonijelo i nepostojanje kantonalnih školskih natjecanja i ukidanje naknada prosvjetnim djelatnicima za vođenje sportskih sekcija.

Kanton Središnja Bosna je jedinstven primjer kantona u BiH u kojemu ne postoje sportska kantonalna natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

“Kada bi se u svim školama uvela obvezna školska natjecanja, koja bi pobjednike vodila na kantonalna, a kasnije i na državna natjecanja, mi bismo za nekoliko godina imali mnogo zdravije društvo. To bi u konačnici dosta pomoglo i sportskim klubovima, koji bi imali već pripremljen kadar za buduće uspješne pojedince i sportske kolektive”, istaknuo je u razgovoru za grad-busovaca.com portal Dragan Lovrić, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Srednjoj školi “Busovača” i trener u Odbojkaškom klubu “Busovača”.

Profesor Lovrić se osvrnuo i na tjelesnu i zdravstvenu kulturu kod najmlađih učenika:

“Smatram da bismo imali i mnogo bolje sportašice i sportaše kada bi se poboljšao način vođenja tjelesne i zdravstvene kulture u školama, odnosno kada bi djeci uzrasta od 1. do 4. razreda osnovnih škola tjelesnu i zdravstvenu kulturu predavali pedagozi tjelesne i zdravstvene kulture”.

Kako smo uspjeli doznati, trenutno se provode aktivnosti s ciljem osnivanja udruženja pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture u svakoj općini, što bi u konačnici dovelo do osnivanja Udruženja pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Kantona Središnja Bosna. Ovo bi tijelo predstavljalo i vodilo razgovore s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna, a s ciljem poboljšanja tjelesne i zdravstvene kulture u školama.

Potičite bavljenje sportom

Potaknite svoju djecu da se okušavaju u raznim sportovima i aktivnostima. To je jedini način da steknu naviku bavljenja sportom i ostanu vitalni i u formi kroz cijeli život. Djeca su puna energije i negdje je trebaju potrošiti, pa ako nemaju konstruktivne načine za ispražnjavanje, pronaći će sami ili postati agresivna i „mali nasilnici“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.