Užarena BiH: Budite oprezni, vrijeme je opasno, moguće ljudske žrtve, ni noći neće biti ugodne

0
197
Visoko zračenje UV indeksa

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnje temperature od 16 do 23, na jugu od 22 do 26, a dnevne od 32 do 38 stupnjeva Celzijusa.

I drugog dana vikenda, u nedjelju, sunčano i vruće. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stupnjeva.

Ugodnije neće biti ni navečer. Naime, očekuju se tropske noći s temperaturom oko 20 stupnjeva.

Uslijed visokih temperatura, kod osjetljivih osoba može doći do izraženijih tegoba, stoga je preporučljivo suzdržati se od pretjeranih aktivnosti, reducirati boravak na otvorenom i uzimati dovoljno tečnosti. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) je aktivirao narančasti meteoalarm, što znači da je vrijeme opasno u većem dijelu zemlje.

Kako su pojasnili iz FHMZ, prognozirane su neuobičajene vremenske prilike.

– Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane vaših državna tijela – objavljeno je na stranici FHMZ.

Sunčano i vruće bit će i početkom naredne sedmice. U ponedjeljak, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 40 stupnjevi Celzijusa.

U utorak, 13. kolovoza, sunčano. Tijekom poslijepodneva postepen porast naoblake sa zapada što prema kraju dana ili u večernjim satima u Bosni može uvjetovati kišu, pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 37 stupnjeva Celzijusa.