Uzalud vam trud popisivači: Popis propada ako rezultati ne budu objavljeni do 1. srpnja?

0
539
Sudeći prema trenutnoj situaciji u Agenciji za statistiku BiH, zbog nepostojanja dogovora o načinu obrade podataka, rezultati popisa stanovništva, iako je najavljeno, neće biti objelodanjeni do 1. srpnja, što bi moglo ugroziti legalnost i validnost svih informacija koje su prikupljene popisom, saznaje „Dnevni avaz“.

Prilikom posljednje posjete čelnika Međunarodne promatračke misije popisa stanovništva u BiH, direktor Eurostata Pieter Everaers dao je preporuke za obradu podataka te je istakao rok do 1. srpnja za objavu rezultata popisa. Poštivanje ovog roka važno je i u kontekstu predaje aplikacije BiH za članstvo u EU, jer je popis stanovništva jedan od uvjeta koji će biti stavljen pred našu državu tijekom integracija.

Odranije je poznato da nepostojanje dogovora unutar Agencije osporava objavu, a sve zbog predstavnika RS koji traže da se rezidentno stanovništvo ne tretira kao stalno, čime bi broj stanovnika bio drastično smanjen. Da taj problem još postoji unutar ove institucije, potvrdio nam je i zamjenik direktora Agencije Fadil Fatić. On ukazuje da unutar Agencije, ali i institucija BiH, postoje grupacije koje namjerno prolongiraju objavu rezultata.

Autor: K. KEŠMER / Dnevni avaz

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.