Usvojena Odluka o kreditnom zaduženju za izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda”

Vlada SBK na jučerašnjoj sjednici u Travniku podržala je odluku o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te BiH i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) za projekt ”Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”.

Ovim projektom koji je vrijedan 44 milijuna KM bit će riješena vodoospkrba Zenice, Busovače, Viteza, Novog Travnika i Travnika.

Iznos od 44 milijuna KM ili 22 milijuna eura bit će osiguran kroz kreditna sredstva EBRD i CEB, u iznosima od po 11 milijuna eura. Kredite u ukupnom iznosu od 22 milijuna eura će vraćati Fond za zaštitu okoliša F BiH u iznosu od 5,5 milijuna eura ili 25 posto, Zeničko-dobojski kanton 3,8 milijuna eura ili 17,5 posto, Grad Zenica 7,6 milijuna eura ili 34,6 posto, Srednjobosanski kanton 1,6 milijuna eura ili 7,5 posto, Općina Novi Travnik 1,2 milijuna eura ili 5,8 posto, Općina Vitez 757 tisuća eura ili 3,4 posto i Općina Busovača 1,3 milijuna eura ili 6,1 posto.

Općina Travnik u kojoj se nalazi izvorište Plave vode neće biti kreditno opterećena.

Projekt na koji se dugo čeka

Još u bivšoj Jugoslaviji inicirana je ideja gradnje Regionalnog vodova, ali za nekoliko decenija projekt nikad nije realiziran, ostalo je samo sjedište poduzeća. Nakon rata koncesiju je dobila austrijska kompanija “Alpine BH”, ali projekt nije pokrenut sa mrtve tačke. Projekt su u život vratili Općina Travnik i Grad Zenica koje su uspjele vratiti koncesiju, a nakon toga ponovo osnovati JP Regionalni vodovod Plava voda koje je završilo sve pripreme da projekt konačno dođe do faze implementacije. (Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Narednih dana kiša, u utorak snijeg na planinama

FIS Vitez

Gospodarskom društvu FIS d.o.o. Vitez potrebni djelatnici