Subota, 1 listopada, 2022

Usvojen zakon o povećanju plaća vojnicima, policijskim i državnim službenicima po prijedlogu kluba zastupnika HDZ BiH-HNS

Pročitajte i ovo

Danas je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji predviđa povećanje plaća za preko 18 000 zaposlenih.

Zakon je ranije predložen od strane zastupnika kluba HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu predvođen Borjanom Krišto, dopredsjedateljicom Zastupničkog doma. Zakon donosi povećanje od 100 do 140 KM najzgroženijim kategorijama obuhvaćenim zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Izmjenom određenih koeficijenata kroz zakon se povećava plaća za sve djelatne vojne osobe, policijske i državne službenike koji trenutno imaju mjesečna primanja manja od 1500 KM. U praktičnom smislu to bi značilo da se po novom zakonu vojniku koji je imao neto plaću 700 KM plaća povećava na 815 KM, naredniku se plaća povećava sa 770 KM na 885 KM, policajcu koji je imao osnovnu plaću od 865 KM ovim izmjenama povećava se na 990 KM, čistačicama se osnovica plaće povećava sa 475 na 570 KM, istaknuto je ranije iz Kluba HDZ BiH-HNS.

Nakon konačnog usvajanja u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, zakon će se primjenjivati odmah nakon izlaska u Službenom glasniku BiH i stupanjem na snagu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

“Imala sam rak, izliječila sam ga ovom biljkom! Sad imam troje djece”

Zanimljiva životna priča Milice Kokerić iz Kalesije. https://www.youtube.com/watch?v=bK_UuQzngb0
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo