Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

USVOJEN REBALANS PRORAČUNA ŽSB Povećanje od 34 milijuna KM

Pročitajte i ovo

Danas je u Travniku održana 28. sjednica Sabora ŽSB. Zastupnici su raspravljali ukupno o devet točaka dnevnog reda, od kojih je svakako najvažnija – Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna ŽSB za 2022. godinu.

Na samom početku sjednice usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna ŽSB za 2022. godinu u iznosu od 274 milijuna KM. Prema riječima resorne ministrice financija ŽSB Mirjane Plavčić, riječ je o povećanju od nešto više od 34 milijuna KM.

U izjavi za medije, ministrica Plavčić je naglasila kako će povećanje biti raspodijeljeno na značajne stavke kao što su gospodarstvo, obrazovanje, zdravstvo, poticaji, ali i na uvećanje osnovice za proračunske korisnike.

“Oko 9,4 milijuna bit će izravno raspodijeljeno na uvećanje plaća, naknada i doprinosa, četiri milijuna ide za troškove funkcioniranja svih proračunskih korisnika, od obrazovanja, policijskih službenika do tijela uprave, a ostatak 21 milijun KM su tekući kapitalni transferi i ulaganja. Dakle, potpore pojedincima, potpore u oblasti socijalne zdravstvene skrbi, subvencioniranje određenih troškova, naknada oko izmjena egzistencijalne naknade, potpore poljoprivredi, oblasti prostornog uređenja i kapitalna ulaganja u objekte od interesa za županiju. Dakle, 21 milijun je potrošnja koja nije izravno vezana za funkcioniranje javne uprave i u značajnoj mjeri mijenja sliku proračuna, smanjuje se udio plaća i naknada u ukupnim troškovima a povećava se udio transfera. Značajna sredstva izdvajamo i za gospodarstvo kroz uvećanje od skoro 2 milijuna KM za poticaje, start-up poduzeća i sl.“, kazala je ministrica Plavčić.

Predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina kazao je kako će nakon niza godina biti dostignuta osnovica zaposlenika koji se financiraju iz proračuna FBiH.

“Nove osnovice su utvrđene temeljem sporazuma sa Sindikatima. Tako će nova osnovica za obračun plaća proračunskih korisnika iznositi 330,00 KM. Time smo sustigli prosjek iznosa osnovica ostalih županija, ali i općina u ŽSB. Trenutno je tolika osnovica i u Vladi FBiH i ovo je prvi put poslije niza godina da dostižemo osnovicu uposlenika koji se financiraju iz proračuna FBiH.“, rekao je Kvasina.

ŽSB današnjim usvajanjem od strane zastupnika u pravo novčane egzistencijalne naknade uveo je nova dva godišta branitelja te je dobna granica pomjerena je sa 55 na 53 godine.

“Prema podacima Službe za zapošljavanje, oko 900 korisnika uveli smo u pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu. Sad je tim pravom na području KSB obuhvaćeno oko 2.000 branitelja za što godišnje izdvajamo 3,4 milijuna KM. Tako branitelji s punim ratnim stažem, uključujući i nedavno usklađene naknade s prosjekom plaća u FBiH, sada primaju 242 KM mjesečno, a isplate novim braniteljima započinju od 1. srpnja ove godine. Ovisno o punjenju proračuna, bit će novih izmjena i dopuna.”, naglašeno je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Hrvatskoj više od milijun gostiju, jedan otok već je srušio rekord iz 2019. godine

Ušli smo u samo srce turističke sezone, a prema službenim brojkama HTZ-a, u Hrvatskoj trenutačno boravi 1,1 milijun turista,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo