spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHUstavni sud BiH razmatrat će vraćanje 100.000 državljanstava

Ustavni sud BiH razmatrat će vraćanje 100.000 državljanstava

Ustavni sud BiH trebao bi na dvodnevnoj plenarnoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, 19. siječnja, razmatrati zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu BiH.

Cilj je, kako je pojasnio Denis Zvizdić, koji je u vrijeme podnošenja apelacije bio drugi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, omogućiti povrat državljanstva BiH za više od 100.000 osoba koji žive u državama koje sada dozvoljavaju dvojno državljanstvo, dok im zakon u BiH to onemogućava.

Zvizdić je zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu podnio 4. srpnja 2022. godine.

Ustavni sud BiH bi na sjednici trebao razmatrati i Zvizdićev zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o zastavi BiH, piše Avaz.

Zvizdiću je sporna sintagma “zajedničke institucije” u dijelu Zakona o zastavi BiH koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava.

Prema dnevnom redu, Ustavni sud BiH će razmatrati i zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH koje je Christian Schmidt nametnuo 2. prosinca 20220. godine.

Schmidt je ove nametnute odluke opisao kao mjere funkcionalnosti koje će spriječiti blokade FBiH i omogućiti blagovremenu implementaciju izbornih rezultata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti