Petak, 27 svibnja, 2022

Usporedili smo iznose mirovina u Njemačkoj i BiH, razlika je prilično velika

Pročitajte i ovo

Istraživanje Saveznog ministarstva socijalnih poslova pokazalo je da otprilike svaki peti umirovljenik u Njemačkoj prima manje od 500 eura mirovine mjesečno, a oko polovina umirovljenika ne dosegne ni iznos od 1.000 eura. U Bosni i Hercegovini većina stanovništva prima zajamčenu mirovinu, nešto manje minimalnu, što je u prosjeku nešto više od 220 eura mjesečno.

Oko 3,4 milijuna starosnih mirovina u Njemačkoj na kraju 2020. bilo je manje od 500 eura, što je, prema informacijama, bilo 19,8 posto. Istraživanje je pokazalo da 49,5% umirovljenika ima mirovinu manju od 1.000 eura mjesečno, a posebno velik broj malih mirovina isplaćuje se na zapadu Njemačke i ženama, piše Fenix-magazin.

Najniža mirovina u BiH iznosi 190 eura i prima je oko 15% stanovništva, zajamčena koju prima najviše korisnika (oko 80%) iznosi 245 eura, a najviša oko 1050 eura. Dio stanovništva prima i znatno niže mirovine zbog brojnih zakonskih zavrzlama i drugih problema.

Problem malih mirovina u Njemačkoj proizilazi prvenstveno iz vrlo kratkog vremena doprinosa, na primjer zbog kratke biografije zaposlenja, kao što je često bio slučaj za žene u saveznim zemljama ili također zbog promjene statusa osiguranika iz zakonskog mirovinskog osiguranja u mirovine državnih službenika. Prema vladinom izvješću o sigurnosti u starosti, niske mirovine su “puno češće” u kućanstvima s visokim primanjima.

U Njemačkoj živi oko 21 milijun umirovljenika, a to ne uključuje samo starosne umirovljenike, već i osobe koje primaju obiteljske ili invalidske mirovine.

Pogledamo li i druge europske države, vrijedi napomenuti kako je prosječna mirovina u Italiji 1.100 eura, u Češkoj 599,8 eura, u Sloveniji 549 eura, u Hrvatskoj 380 eura, u Crnoj Gori 293 eura te u Srbiji 219 eura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Poznato koliko će novca nezaposlene porodilje mjesečno dobivati u FBiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izrazio je zahvalnost što je na sjednici u četvrtak Dom naroda...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo