spot_img
Subota, 2 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Mirko je suspendiran na dvije godine, priznanje mu pomoglo

Zbog uzimanja zabranjene supstance u sportu, hormona rasta, Mirko Filipović suspendiran je na dvije godine. Cro Cop se već umirovio, a uzimanje je javio ranije

Iako je prije više od dva tjedna objavio kraj profesionalne borilačke karijere, na to bi ga svejedno prisilila Američka antidopinška agencija (USADA) koja je u četvrtak rano ujutro po hrvatskom vremenu službeno priopćila: Mirko Filipović suspendiran je na dvije godine!

Priznao je uzimanje hormona rasta prije odluke o mirovini

Cro Cop je bio pozitivan na hormon rasta (hGH) na testiranju obavljenom 4. studenog u Zagrebu. Već je isti dan hrvatski borac obavijestio UFC o korištenju sporne supstance, a isto je javio i USADA-i pet dana poslije. Upravo mu je taj potez skratio kaznu s maksimalne četiri godine na onu upola manju.
Vinkovčanin je vrlo vjerojatno bio svjestan što mu se sprema pa se odlučio za mirovinu prije objave rezultata. Diskvalificiran iz svih natjecateljskih mečeva od 30. listopada, kada je prvi put konzumirao hormon rasta. Briše se s rang-ljestvica.

Trebao je misliti o nanošenju štete ugledu

– Naši su ciljevi u konačnici očistiti oktogon i zaštititi prava čistih boraca u UFC-u. Ne samo da sportaši trebaju misliti o svom zdravlju i sigurnosti kad je riječ o zabranjenim supstancama, nego i o šteti koju takvi slučajevi mogu nanijeti njihovu ugledu – rekao je izvršni direktor USADA-e Travis Tygart.

USADA tijekom cijele godine provodi neovisna antidopinška istraživanja za sve natjecatelje u UFC-u. Neovisna je, neprofitna i nevladina agencija čiji je cilj zaštititi integritet natjecanja, potaknuti pravi sport i zaštititi prava čistih sportaša. Antidopinški program koji provodi uključuje edukaciju, znanstvena istraživanja, testiranja i obradu rezultata.

UFC: Mirko, želimo ti dobro u budućnosti

“UFC cijeni Cro Copovo otkrivanje i priznanje korištenja zabranjene supstance te podržava izricanje potrebnih sankcija za održavanje sporta čistim. Cro Cop je nakon toga najavio svoje povlačenje iz sporta nakon velike karijere. UFC priznaje njegove uspjehe u sportu mješovitih borilačkih vještina te mu želi dobro u budućem radu”, priopćili su iz UFC-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM