Subota, 2 srpnja, 2022

Upute kako se ponašati prije, tijekom i nakon potresa

Pročitajte i ovo

Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba objavio je edukativni video “Ponašanje u slučaju potresa” kako bi građane informirali o tome kako treba reagirati u trenutku podrhtavanja tla.

– Potres ne ubija, ubijaju građevine i dijelovi građevina. Znamo da se potres može dogoditi, može se predvidjeti njegova jačina, ali se točno vrijeme njegova događaja ne može predvidjeti. Najbolja preventiva je dobro planiranje, projektiranje i gradnja prema načelima protupotresnoga graditeljstva – navode iz Ureda.

Tijekom samog potresa, kako navode, kretanje treba biti minimalno. Najkraćim putem treba doći do najsigurnijeg mjesta te tamo pričekati da se podrhtavanje smiri. U zatvorenom su prostoru najsigurniji čvrsti stolovi ili nosivi zidovi. Najvažnije je maknuti se od prozora, vanjskih zidova te svega što bi na vas moglo pasti.

Ako ste za vrijeme potresa na otvorenom, tamo je najbolje i ostati. Potrebno se udaljiti od zgrada, rasvjetnih stupova i drveća. U vozilu se najsigurnije zaustaviti te parkirati na širokom području gdje neće biti blizu zgrada te gdje neće smetati službenim vozilima koja će možda morati proći.

Ispod ruševina treba ostati miran te ne paliti šibice i upaljače. Umjesto vikanja, usta je najbolje prekriti te lagano udarati po cijevima ili zidu. Nakon potresa najbolje je otići na otvoreno te ostati smiren dok nadležne službe ne objave najnovije informacije i upute, navode iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Milijunska investicija u Busovači, gradi se objekat površine 3500 m2

Poznati bh. maloprodajni lanac, Robot iz Sarajeva, prije dva mjeseca krenuo je s izgradnjom novog maloprodajnog centra u Busovači...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo