Subota, 26 studenoga, 2022

UPOZORENJE: Večeras najavljene padaline, sutra moguće izlijevanje rijeke Lašve!

Pročitajte i ovo

U Bosni i Hercegovini se u noći s petka na subotu očekuje više padalina, što će dovesti do blagog porasta vodostaja i na pojedinim područjima izlijevanja rijeka iz korita.

U subotu se očekuje oblačno vrijeme s kišom. U večernjim satima na vrhovima planina je moguć slab snijeg. Očekivana količina padalina u većem dijelu zemlje između 15 i 30, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom. Jutarnja temperatura od sedam do 12, na jugu do 14, a dnevna od osam do 13, na jugu do 16 stupnjeva.

U nedjelju u Bosni oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. U Hercegovini jutro oblačno, uz postepeno razvedravanje tijekom dana. Jutarnja temperatura od četiri do devet, na jugu do 13, a dnevna od sedam do 12, u Hercegovini od 14 do 18 stupnjeva, prenosi N1.

Upozorenje o blagom porastu vodostaja

Nadležne agencije su se oglasile i zbog postojanja mogućnosti da na određenim područjima dođe do izlijevanja rijeka iz korita. Naime, na većini hidroloških stanica prognozira se blagi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH. Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka rijeke Vrbas i gornjeg toka rijeke Lašve, priopćili su iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Iz ove agencije su sugerirali nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlastima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara je preporučen pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo