- Marketing -
Subota, 16 listopada, 2021

Uoči obilježavanja 26. obljetnice oslobađanja Jajca

Pročitajte i ovo

FOTO | Rasadnik u Busovači posjetili učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn

Rasadnik u Busovači danas su, u sklopu praktične nastave, posjetili učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz...

Prevencija nasilja u školama na području općine Busovača

Članovi udruge "Mladi zajedno" u suradnji s OO Mladeži HDZ-a BiH Busovača, uz financijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i...

Okončana drama kod Travnika: Čovjek u invalidskim kolicima predao bombu policajcima

Pripadnici Policijske stanice Travnik večeras su uhitili A. Đ., nakon što je priredio nezapamćenu dramu. A. Đ., inače čovjek u...

U organizaciji Udruge “13. rujan” u Jajcu će u ponedjeljak, 13. rujna, biti obilježena 26. godišnjica oslobađanja grada Jajca u sklopu zajedničke vojno-redarstvene operacije HV-a i HVO-a “Maestral”, piše Večernji list BiH.

Defile gradskim ulicama Program obilježavanja počinje u 8.30 polaganjem vijenaca pred spomen-obilježjem poginulom hrvatskom branitelju Franji Ladanu Panceru, nastavlja se odavanjem počasti poginulim pripadnicima 81. gardijske virovitičke bojne HV-a u 10 sati.

Pola sata kasnije ulicama Jajca proći će defile, a sudionici će nositi ratne zastave postrojbi HV-a i HVO-a koji su prije 26 godina od srpskog agresora oslobodili ovaj grad u središnjoj Bosni.

U 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije molit će se za sve poginule hrvatske branitelje, u 12.30 bit će im odana počast polaganjem vijenaca na središnjem spomen-obilježju u Jajcu. Svečana akadamija, na kojoj će se govoriti o važnosti Maestrala, akcije koja je zadala težak udarac srpskom agresoru te tako stvorila uvjete za prestanak rata u BiH, održat će se u 13 sati u Domu kulture u Jajcu.

Nakon akademije predviđeno je druženje organizatora i domaćina s gostima, među kojima se očekuju i sudionici te ratni zapovjednici postrojbi koje su prije 26 godina oslobodile Jajce. General Stanko Sopta Baja, ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a, s pripadnicima ove postrojbe, kao i pripadnicima Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne, prvi je 13. rujna 1995. godine u ranim jutarnjim satima ušao u Jajce.

- Advertisement -

Dosad nije propustio ni jednu obljetnicu oslobođenja grada na Plivi pa neće ni predstojeću, 26., potvrdio nam je. – Operacija “Maestral” započela je 8. rujna u cilju oslobađanja okupiranih dijelova BiH od srpskog agresora i nakon Oluje najvažnija je vojno-redarstvena operacija HV-a i HVO-a. U Jajce smo ušli 13. rujna, a zajedno s 2. gardijskom brigadom i pripadnicima Specijalne policije MUP-a HR HB, koji su prvi ušli u oslobođeno Jajce, u akciji na ovom području sudjeluju i pripadnici 81. gardijske virovitičke bojne, 55. domobranske pukovnije Jajce te Postrojbe posebnih namjena Gavran – II iz Čitluka.

U sljedeća dva dana uspjelo nam je osloboditi i Pougarje, prostor današnje općine Dobretići, te Podmilačje i svetište sv. Ive – prisjetio se general Stanko Sopta Baja, zapovjednik jedne od postrojbi koje su 13. rujna 1995. godine u akciji “Maestral” oslobodile Jajce i Šipovo te tako primorale srpskog agresora da sjedne za pregovarački stol.

– Ono što je za Hrvatsku Oluja, to je za BiH Maestral. I jedna i druga operacija su ne samo oslobodile okupirana područja već i stvorile preduvjete za prestanak rata i potpisivanje međunarodnih mirovnih ugovora kojim je uspostavljen mir – kazao nam je Darko Samardžić, predsjednik Udruge “13. rujan” Jajce.

Spomenuta udruga organizator je obilježavanja godišnjice oslobođenja Jajca, uz potporu udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB, hrvatskih političkih predstavnika, ali i jajačkih gospodarstvenika te brojnih pojedinaca.

Pokrovitelj HNS BiH Pokrovitelj obilježavanja ovogodišnje, 26. po redu, obljetnice je Hrvatski narodni sabor BiH.

– Razlika između obilježavanja godišnjica Oluje i Maestrala u tome je što država Hrvatska stoji iza programa obilježavanja Oluje, a sav posao organizacije obilježavanja jednako važne akcije “Maestral” je na udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i Udruzi “13. rujan”, kao i onima koji nam pomažu. Osim HNS-a BiH, koji je pokrovitelj, izdvojio bih i pomoć hrvatskih gospodarstvenika Jajca, ali i brojnih pojedinaca koji su dali svoj doprinos obilježavanju godišnjice jedne ovako značajne bitke koja je stvorila uvjete za prestanak rata u BiH – kaže nam Samardžić.

Bošnjačke udruge, organizacije i političari nikad nisu, niti će ove godine sudjelovati u obilježavanju godišnjice oslobođenja Jajca iako je akcija “Maestral” osigurala preduvjete i za njihov povratak u Jajce i druga od srpskog agresora oslobođena područja u BiH.

Oni su, kažu nam iz Udruge “13. rujan”, fokusirani na iskrivljavanje povijesti koja ne priznaje doprinos onih koji su od srpskog agresora oslobađali BiH i stvarali uvjete za prestanak rata u ovoj zemlji.

Izvor: Večernji list

- Marketing -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

NESTALI DOKUMENTI: Odvjetnici Fadila Novalića hakirano računalo

Odvjetnica Vasvija Vidović je tijekom ročišta u slučaju "Fadil Novalić i drugi", ukazala je na to da su joj...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo