Utorak, 29 studenoga, 2022

Uhićene vehabije radili kao autoprijevoznik, stolar… dogovarali napad u džamiji

Pročitajte i ovo

Akcija “Rez” provedena je nakon objave da SAD u BiH šalje specijalne agente protiv terorizma. U improviziranoj džamiji u Sarajevu bez odobrenja Islamske zajednice BiH obavljali su vjerske obrede i vrbovali ljude za džihad

Jake policijske snage na većem broju lokacija u Sarajevu uhitile su jučer ujutro ukupno 11 osoba iz selefijskog pokreta za koje se sumnja da su povezane s terorizmom, a posebno za pripremu i organiziranje odlaska bosanskohercegovačkih građana na sirijsko ratište kao pripadnika tzv. Islamske države, piše Večernji list BiH.

Bez policijskih dosjea

U akciji kodnog naziva “Rez” policija je pretražila čak 13 lokacija, uključujući jedan privatni objekt na periferiji Sarajeva, za koji se vjeruje da je bio improvizirana džamija u kojoj su uhićeni zajedno s drugim pripadnicima selefijskog pokreta obavljali vjerske obrede i predavanja bez odobrenja i znanja Islamske zajednice BiH. Zbog toga ih se tereti i za kršenje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. Neslužbeno “Večernji list” doznaje kako se upravo u tom objektu propagirala ideologija ISIL-a i vrbovali mladi ljudi za odlazak na sirijsko ratište.

Neke od tih lokacija nalaze se u neposrednoj blizini naselja u kojem je prošlog mjeseca vehabija Enes Omeragić u jednoj sportskoj kladionici ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH. Stručnjak za terorizam iz Sarajeva, profesor Vlado Azinović, smatra kako akcija Federalne uprave policije potvrđuje pretpostavku da veća urbana središta u BiH, a prije svih Sarajevo, postaju središta okupljanja i djelovanja militantnih selefijskih skupina.

– Akcija je izvedena i dijelom po saznanjima dobivenim tijekom istrage nedavnog terorističkog napada u Rajlovcu, također jednom od sarajevskih predgrađa u kojima djeluju ovakve skupine. Postoje naznake da je ova skupina pripremala terorističke aktivnosti koje je namjeravala izvesti pred kraj godine. Akcija je izvedena u tijesnoj suradnji s Tužiteljstvom BiH i Obavještajno sigurnosnom agencijom – ističe Azinović.

Uhićeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović. Zanimljivo je da mnogi od jučer privedenih selefija otprije nemaju policijske dosjee. Jedan od uhićenih, Admir Ahmetović, navodno je registrirani autoprijevoznik, dok obitelj uhićenog Kemala Murića, za kojeg se sumnja da je među predvodnicima radikalnih selefija u Sarajevu, tvrdi da on živi povučenim obiteljskim životom i da se bavi stolarstvom.

Ipak, činjenica da je u pretrazi objekata pronađen dokazni materijal koji upućuje na povezanost uhićenih s ISIL-om, pa čak i zastava te terorističke organizacije, pokazuje da sve nije tako bezazleno kako rođaci uhićenih predstavljaju javnosti, piše Večernji list.

Više od tri tisuće islamista

Akcija “Rez” događa se neposredno nakon objave informacije da će SAD u BiH poslati specijalne agente za borbu protiv terorizma i otkrivanje potencijalnih terorista. Oni su navodno već uključeni u Udarnu skupinu za borbu protiv terorizma koja postoji u BiH.

Pretpostavlja se da je u BiH više od tri tisuće simpatizera radikalnih islamističkih pokreta i potencijalnih terorista. Pretpostavlja se da se trenutačno više od 300 bh. državljana bori u postrojbama ISIL-a. Procjene su i da se najmanje 60 ISIL-ovih veterana vratilo u BiH i njih sigurnosne službe smatraju najvećom prijetnjom.

Islamska zajednica u BiH pozvala je muslimane da se usprotive radikalnim skupinama koje pogrešno interpretiraju islamsku vjeru.

Izvor

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Njemačka će olakšati useljavanje

Njemačka vlada, suočena s manjkom stručne radne snage, želi uvesti sustav useljavanja na temelju bodova, po uzoru na useljeničke...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo