Srijeda, 30 studenoga, 2022

‘U župi sv. Ante Padovanskog u Bihaću sve je manje krštenja, a sve više pokopa. No, ne smijemo se predavati!’

Pročitajte i ovo

Župa sv. Ante Padovanskoga u Bihaću ima novog župnika i župnoga vikara fra Ivana Tučića i fra Ivana Lovrića, obojica su iz Rame

Župa svetog Ante Padovanskoga u Bihaću nedavno je dobila novog župnika. Umjesto dosadašnjeg fra Bone Tomića, koji je imenovan gvardijanom Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci, novi župnik je fra Ivan Tučić koji je u protekle dvije godine bio župni vikar. Odlukom Franjevačke provincije Bosne Srebrne, dužnost župnog vikara preuzeo je fra Ivan Lovrić koji je u bihaćku župu došao iz Viteza, piše Večernji list BiH.

Malo više od 1500 vjernika

– Župni vikar je fra Ivan Lovrić. On također, kao i ja, dolazi iz Rame i sad se upoznajemo sa župom Bihać iako ja situaciju prilično dobro poznajem. Tu sam već dvije godine i dobro znam ne samo naše vjernike koji tu žive, katolike, nego sam upoznat i sa situacijom u gradu i u županiji – kaže fra Ivan Tučić, župnik bihaćki.

Župa sv. Ante Padovanskoga u Bihaću, prema posljednjem blagoslovu kuća, imala je malo više od 1500 vjernika stalno nastanjenih na njezinu području. Veliki broj župljana boravi i radi izvan BiH i više od šest mjeseci živi izvan župe.

– Mi ih računamo kao dio župe Bihać, oni žive ili u Hrvatskoj ili u drugim zemljama, ali uvijek, pogotovo za blagdane, patron župe, ljeti, uvijek dolaze, navrate kod nas i jednostavno su isto tako dio naše župe. Fra Ivan i ja nastavit ćemo, koliko možemo, biti uvijek dostupni našim vjernicima, voditi ih u duhovnom smislu, biti im oslonac, stalna potpora. To mi je na neki način i želja, da naša župa u pravom smislu postane, a ona to i jest, duhovno središte vjernika katolika, da u nama mogu vidjeti, zapravo, one ljude kojima se mogu uvijek obratiti, s kojima uvijek mogu razgovarati, podijeliti svoje probleme, radosti, žalosti, sve ono što oni proživljavaju u svom svakodnevnom životu. To je, na neki način, naš prioritet – kaže novoimenovani župnik fra Ivan Tučić.

Novi župni vikar fra Ivan Lovrić u Bihać na dužnost došao je iz Viteza. Podrijetlom je iz Prozor-Rame, kao i novoimenovani župnik.

– Mi se tako i poznajemo, gotovo smo susjedna sela. Meni je ovo sedma župa i svaka od njih obogati me. Došao sam iz župe Vitez, velike župe koja ima blizu 9500-10.000 župljana. Velika je to župa, više je djece. Ovdje se lijepo osjećam. Nakon dugo vremena ušao sam ponovno i u školu. Kao mladi svećenik predavao sam u školi. Malo je bilo treme. Bio sam župnik u livanjskom kraju, župi Ljubunčić, 10 godina, potom u Novom Šeheru kod Žepča, Tolisi i Vitezu dva puta – pripovijeda novi župni vikar.

Ističe kako su ga vjernici srdačno prihvatili i da se u ovoj župi lijepo osjeća, ljudi su susretljivi i gostoljubivi.

– Ovdje izvire određena toplina iz ljudi. Takav je moj dojam. Već sad imam prvopričesnike. Njih će biti, ne znam još točno, sedam ili osam. Pozvali smo i ministrante da se uključe. Počela je nova vjeronaučna i školska godina, predajem vjeronauk. Djeca su dobra, samo što ih nema puno. Troje, četvero, petero, šestero, u pet škola. Imaju dosta znanja. Predajem u osnovnim i srednjim školama, u Prekounju imam peti razred i u Bakšaišu jedno prekrasno dijete – kaže fra Ivan Lovrić.

Materijalna obnova

Župnik ističe kako u predstojećem razdoblju moraju nastaviti materijalnu obnovu župe.

– Jedan od prioriteta je obnova zvonika u Drugom svjetskom ratu porušene crkve sv. Ante Padovanskoga u staroj gradskoj jezgri jer je to “naše povijesno nasljeđe”, kako reče, ne samo nasljeđe katolika već i građana ostalih vjeroispovijesti jer se u tom kulturnom dobru svi prepoznajemo – kaže fra Ivan.

– Nastojat ćemo i u predstojećem razdoblju poduzimati korake kako bismo stavili u funkciju i zvonik i cijeli plato zvonika. Dakako, tu su i druge materijalne obnove i održavanje svih naših postojećih i crkava, i kapela i grobalja. To će nam biti jedan od prioriteta. Posla je mnogo, ali tu smo da radimo. Nažalost, sve je manje krštenja, a sve više pokopa. Sve je manje mladih obitelji. Mladi odlaze iz Bihaća. To je sudbina koja jednostavno zahvaća cijelu BiH, a ne samo Bihać, ali mi nemamo drugo vrijeme. Ne smijemo se predavati – poručuje župnik.

U župi su u sklopu listopadske pobožnosti uvedene i mjesečne biblijske tribine, što je novina za župljane.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo