Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

U Zastupničkom domu PSBiH danas o Izbornom zakonu i javnim nabavama

Pročitajte i ovo

Kod 21-godišnjaka iz Viteza pronađen cannabis

Tijekom protekla 24 sata na području Županije Središnja Bosna prijavljena su 2 kaznena djela. Dana 22.07.2021.godine oko 21,00 sati u...

BUSOVAČA: 2.8.2021. započinje Malonogometni noćni turnir Ožujsko futsal kup 2021!

Kako smo ranije i najavljivali Univerzalna škola sporta "Alfa" Busovača ove godine ponovno donosi nešto novo u naš grad....

Bugojno na meti Inzkova zakona zbog promocije ratnih zločinaca

I jučer je javnost u Bosni i Hercegovini bila duboko zapetljana u rat i njegove posljedice nakon odluke odlazećeg...
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati nekoliko zakonskih rješenja koja se tiču Izbornog zakona, javnih nabava te prekršaja.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić zatražio je da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Izbornog zakona, a zastupnici će se prvobitno izjasniti o hitnosti procedure donošenja tog zakonskog rješenja.

Kako je predlagač pojasnio, izmjene se tiču provođenja Odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izborima u Mostaru.

Na predloženom dnevnom redu su i izmjene Zakona o prekršajima koje je predložilo Vijeće ministara u drugom čitanju, kao i izmjene Zakona o sudskim pristojbama u postupku pred Sudom BiH koje je također predložilo Vijeće ministara BiH.

Zastupnici Kluba Demokratske fronte predložili su novi tekst Zakona o javnim nabavama Bosne i Hercegovine i to, kako su obrazložili, kako bi se otklonili uočeni određeni problemi u smislu primjene pojedinih odredbi Zakona.

Cilj je, navode iz DF-a, pojednostaviti postupak javnih nabava, osigurati transparentnost i nadzor nad tim te maksimalno smanjiti mogućnost zlouporaba sustava javnih nabava te omogućiti daljnju harmonizaciju s direktivama, što je jedna od obveza BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

- Advertisement -

– Korupcija u javnim nabavama košta društvo u iznosima koji se mjere u milijardama eura, stoga je neophodno da se ojača zakonodavstvo u ovoj oblasti, a ovim zakonom se maksimalno onemogućavaju koruptivni postupci poput sukoba interesa – kažu iz DF-a.

Jedno od zakonskih rješenja koje će se naći pred zastupnicima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH. Prijedlog je to dopredsjedateljice Doma Borjane Krišto (HDZ) te zastupnica Darijane Filipović (HDZ), Alme Čolo (SDA), Nade Mladine (SDP) i Edite Đapo (SBB).

Kako su u obrazloženju navele, predloženim izmjenama zakona jasnije se definira način označavanja cijena u maloprodaji jer se sadašnje odredbe različito tumače u pojedinim županijama i gradovima te upućuju na neusklađenost o pitanju predmeta isticanja cijene proizvoda.

Intencija je da se osigura da potrošač ne dolazi u zabunu kada je u pitanju cijena prilikom odabira proizvoda, te da se jasnije definira način lijepljenja deklaracije, ali i označavanja roka trajanja proizvoda.

Na dnevnom redu je i Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH i županijama FBiH s izuzetkom policijsko-sigurnosnih struktura.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

FOTO | Otvoren najslađi kutak u našem gradu – palačinkarnica “Mljac – mljac”

U subotu 12. lipnja, na adresi Branitelja Domovine bb, svoja je vrata svečano otvorila palačinkarnica "Mljac-mljac". Ovo je prva...
- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Počeo Festival mladih u Međugorju

Ovogodišnji 32. Festival mladih u Međugorju počeo je u nedjelju i održavat će se do 6. kolovoza pod geslom...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo