U Zagrebu otkriven spomenik Franji Tuđmanu, rad Kuzme Kovačića

0
115
Autor spomenika je akademski kipar Kuzma Kovačić, a otkrivanju su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U ime grada Zagreba na otvaranje spomenika došla je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića koji je hospitaliziran zbog plućne embolije.

“Možda smo ovaj trenutak predugo čekali. Prošlo je gotovo 20 godina od smrti dr. Franje Tuđmana. Nakon brojnih sukoba, vrijeme je da realno sagledamo suvremenu hrvatsku povijest i mjesto Franje Tuđmana u njoj”, kazala je Pavičić Vukičević.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je Tuđman bio “politički lider koji je uspio uspješno utjecati na ključna zbivanja i ujediniti hrvatski narod”.

“Svojom okupljajućom politikom postavio je temelje hrvatske države. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je ostvarila najveće uspjehe”, kazao je premijer Plenković.
Šef Sabora Gordan Jandroković kazao je kako je pod vodstvom Tuđmana ostvarena stoljetna težnja hrvatskog naroda.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je Tuđman vjerovao da hrvatski narod u ratu ne može izgubiti.

“Ne samo što je volio svoj narod, nego ga je i dobro poznavao. Bio je čovjek čvrste volje koji nikada iz vida nije ispuštao konačni cilj – slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Bio je velik i dostojanstven kao vizionar i državnik. Upisan je u našu povijest kao velikan velikana, a naša je dužnost iskazivati poštovanje”, kazala je Predsjednica te potom otkrila spomenik

Podsjetimo, Milan Bandić prošli je tjedan hospitaliziran zbog plućne embolije, a čini se kako su ga liječnici ipak uspjeli uvjeriti da ostane u bolnici na Jordanovcu, iako je najavljivao da će doći na otvaranje spomenika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.