Nedjelja, 28 lipnja, 2020

U Vučjaku 1.600 migranata, zbog sigurnosti povlače se volonteri

Pročitajte i ovo

Papa Franjo: Koronavirus bi trebao potaknuti novu ekološku svijest

Drastično smanjenje onečišćenja zabilježeno tijekom karantena uvedenih zbog pandemije koronavirusa širom svijeta trebalo bi potaknuti veću brigu za okoliš...

Nogometna skola Alfa osvojila 2. mjesto na turniru u Kiseljaku // Vrši upis novih članova

Škola prima nove članove od 5 do 12 godina, a broj djece je ograničen. Upis će se vršiti 30.6.2020...

Afera “Respiratori”: SIPA u Agenciji za lijekove BiH, izuzima se dokumentacija

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nalaze se u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH odakle...
Katastrofalna situacija u prihvatnom centru za izbjeglice i migrante u naselju Vučjak u Bihaću, dodatno je pogoršana nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) jučer pokrenulo akciju dislociranja stotine ilegalnih migranata koji borave na javnim površinama u tom gradu premjestivši ih u kamp Vučjak.

Dosad je u tom kampu, koji međunarodne organizacije i humanitarci smatraju neuvjetnim, boravilo između 550 i 700, ali se zbog novonastale situacije broj znatno povećao pa se trenutno na toj lokaciji nalazi 1.600 migranata.

-Na području Vučjaka je trenutno oko 1.600 migranata. Odlukom operativne grupe da zabrane kretanje migranata na javnim površinama došlo je do povećanja broja i novonastale situacije -rekao je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Crvenog križa USK Husein Kličić.

Na migrantsku krizu u Bihaću, a posebno u kampu Vučjak jučer je u Sarajevu upozorio i gradonačelnik Šuhret Fazlić. On je izjavio da se u gradu nalazi 6.000 migranata o kojima brine samo Grad Bihać, humanitarna organizacija Crveni križ i međunarodne organizacije. Istaknuo je da je Grad Bihać tijekom ljeta izdvojio 100.000 KM za Vučjak i da financijsku pomoć nije dobio ni od jedne institucije u državi.

Najavio je da će Grad Bihać prestati trošiti svoj novac za rješavanje krize te da će od idućeg ponedjeljka obustaviti pružati usluge kampu Vučjak. Zbog sigurnosti svojih volontera, Crveni križ USK donio je odluku o povlačenju iz kampa pa će nakon povlačenja lokalnih organa vlasti migrantima dijeliti samo jedan obrok do rješavanja situacije.

-Situacija nije zadovoljavajuća. Ako se nastavi ovakvo stanje i ako dođe do povlačenja lokalnih institucija vlasti vezano za isporuku pitke vode i svega što treba biti osigurano u kampu, nastupit će kaotična situacija gdje će Crveni križ zbog sigurnosti svojih volontera morati poduzeti izlaznu strategiju, a to je da ćemo sigurno uz prisustvo policije dijeliti samo jedan obrok do rješavanja nastale situacije koju moraju riješiti svi zajedno u ovoj zemlji – kazao je predsjednik Crvenog križa USK.

Tvrdi da lokacija Vučjaka nema više kapaciteta za podizanje novih šatora.

-Oni su sinoć prenoćili u šatorima, suosjećaju se jedni s drugima. Neki su spavali u prostorijama, a bilo je i onih kojih su noć proveli na otvorenom – kazao je Kličić.

Dodao je da će Crveni križ ako se ne riješi situacija u kampu, tražiti reorganizaciju ili njegovo potpuno zatvaranje.

-Nemamo uvjete da držimo ljude i ne možemo snositi odgovornost ako dođe do katastrofe kada je u pitanju epidemija koju može prouzrokovati nedostatak vode i šatora. Mi ćemo dijeliti ‘lunch pakete’ u kojima će biti konzerve, kruh i voda za preživljavanje. To je naša misija spašavanja ljudskih života. Ništa drugo nećemo moći osigurati osim toga – rekao je Kličić.

Dodao je da Crveni križ USK većinu sredstava iscrpljuje od svojih bratskih organizacija poput Crvenog polumjeseca Turske koji im je tijekom ljeta dao svu svoju opremu u nadi da će se do jeseni iznaći rješenje.

-Očekujem da će proraditi svijest kod svih nas. Pozivam sve međunarodne organizacije, Europsku uniju, državu BiH, sve koji mogu da se uključe, da pomognu USK, građanima i migrantima kako bi se izbjegla humanitarnu katastrofu – poručio je Kličić.

Bihać je već dvije godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata, a građani su ostavljeni sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. Svakodnevno u prosjeku 150 migranata stiže u taj grad, prenosi Anadolu Agency.

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Najmlađi župe sv. Ante Padovanskog proveli dan u prirodi

Ministranti, mali zbor i čitači župne, i filijanih crkvi župe sv. Ante Padovanskog u Busovači proveli su dan u...

Životna priča Željka Grubešića u podcastu UZOR

Reći za njega da je poslovni čovjek je možda i pogrešno jer on je više od toga, on je poduzetni čovjek koji svaki dan...

Patricia Ćosić iz Busovače pobjednica 12. radio festivala Radio Žepča

U finalnoj emisiji 12. radio festivala Radio Žepča nastupili su najuspješniji i najbolji natjecatelji i natjecateljice. Prema odluci stručnog žirija i glasova publike, titulu...

Povijesna prilika za Hrvate Središnje Bosne da imaju predstavnika u Saboru RH

“Čitav moj život je obilježen ljubavlju za ovaj  kraj i naš narod” U svojoj političkoj karijeri obnašao je dužnosti predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije te...

Prvi slučaj zaraze u Kreševu

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu stigli su rezultati 371 testa na novi soj koronavirusa, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove zdravstvene ustanove. Od 371 testirane osobe,...
- Marketing -

Pročitajte i ovo