spot_img

U Vitezu okončan rad dvodnevne konferencije o temi “Aktualno stanje sigurnosti u BiH”

U Vitezu je u četvrtak okončan rad Pete konferencije o temi: „Aktualno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini“, na kojoj je tijekom protekla dva dana, u organizaciji Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, sudjelovalo oko 80 predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti iz oblasti obrane i sigurnosti u BiH, te predstavnika nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Nastavak dvodnevnog skupa obilježila su obraćanja predstavnika komisija i odbora za sigurnost entitetskih parlamenata, kao i predstavnika entitetskih ministarstava unutarnjih poslova i uprava policija u FBiH i RS. Izlaganja o temi zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara prilikom elementarnih nepogoda u BiH imali su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, a svoje viđenje na temu aktualnog stanja sigurnosti s aspekta rada institucija iz kojih dolaze dali su i predstavnici Državne regulatorne agencije za nuklearnu sigurnost, kao i Centra za uklanjanje mina (BH MAC).

Radni dio konferencije okončan je izlaganjima gostiju iz nevladinog sektora i međunarodnih organizacija s kojima Zajednička komisija za obranu i sigurnost BiH ostvaruje suradnju.

Kako je Feni kazao predsjedavajući Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, ova će komisija utvrđene zaključke i prijedloge mjera razmatrati na jednoj od narednih sjednica, a potom će ih ovo radno tijelo Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) dostaviti svim sudionicima konferencije.

Među ostalim, set zaključaka će, nakon verificiranja, biti upućen domovima PSBiH radi poduzimanja konkretnih mjera na unaprjeđenju sigurnosnog okruženja u BiH.

Podžić naglašava da je neophodno posebnu pažnju usmjeriti na unaprjeđenje načina koordinacije policijskih agencija u pogledu eliminiranja svih spornih situacija kada se radi o redoslijedu i odgovarajućoj dinamici djelovanja u kriznim situacijama.

Po njegovim riječima, nakon elaboriranja pitanja u vezi s terorističkim aktima, organiziranim kriminalom i korupcijom, te drugim oblicima kriminala i osvrta na tzv. izbjegličku krizu, u fokusu panela našla su se pitanja iz domena sigurnosti prometa, te problemi u vezi sa sve učestalijom pojavom povratnika u izvršenju krivičnih djela, uz analizu i prijedloge mogućih zakonskih izmjena u tom pogledu.

Pored predstavnika PSBiH – članova Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije BiH i Parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, u radu ove konferencije sudjelovali su i predstavnici drugih institucija na razini BiH koje se u svom radu neposredno bave pitanjima obrane i sigurnosti – Predsjedništva BiH, Ministarstva obrane BiH, Zajedničkog stožera i Operativne naredbe Oružanih snaga BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima, te Agencije za policijsku podršku, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, kao i BH MAC-a i Državne regulatorna agencija za nuklearnu sigurnost.

Također, u radu Konferencije sudjelovali su predstavnici parlamentarnih odbora i institucija iz sektora sigurnosti na razini entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Osim predstavnika institucija vlasti u BiH, u radu skupa sudjelovali su predstavnici Misije OSCE-a u BiH, NATO stožera u Sarajevu, UNDP-a i ženevskog Centra za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF), koji su, uz Zajedničku komisiju za obranu i sigurnost BiH, bili suorganizatori ovog skupa.

U svojstvu gostiju, u radu konferencije sudjelovali su predstavnici Odbora za sigurnost Skupštine Crne Gore, Centra sa sigurnosnu suradnju u jugoistočnoj Europi (RACVIAC), EUFOR-a i Centra za sigurnosne studije.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti