spot_img
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBUSOVAČAU subotu u Busovači prikazivanje dokumentarnog filma "Zidine" koji govori o više...

U subotu u Busovači prikazivanje dokumentarnog filma “Zidine” koji govori o više od 500 logora za Hrvate u BiH

Mirko Zelenika, Anđelko Kvesić i Karlo Marić glavni su protagonisti dokumentarnog filma “Zidine” koji svjedoči o teškim ratnim zločinima nad Hrvatima u više od 500 bošnjačkih i srpskih logora u Bosni i Hercegovini.

Film koji je nastao u produkciji kuće SIMBOL odnosno Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH, čiji predsjednik je bio Busovljak Anđelko Kvesić, premijerno je prikazan prošle godine koncem kolovoza u Mostaru. Svoju ‘premijeru’ film će imati i u Busovači. Prikazivanje je planirano u kino dvorani Theatre Hrvatskog doma u Busovači, u subotu, 26. studenog 2022., s početkom u 19 sati.

Film donosi iznimno potresna svjedočanstva o likvidacijama, mučenjima i zlostavljanjima u logorima i mjestima u kojima su zatvarani hrvatski civili i vojnici. Kvesić i Marić, bivši predsjednici Udruge hrvatskih logoraša u BiH nisu dočekali promociju filma jer su u međuvremenu umrli. Kvesić, prijeratni nastavnik u osnovnoj školi u Busovači, ranjen je i zarobljen u središnjoj Bosni, a Marić nedaleko Mostara. Zelenika, koji je također u jednome razdoblju bio predsjednik udruge, svjedočio je u više sudskih postupaka za zločine u Jablanici.

Scenarij je napisao sveučilišni profesor Ivo Čolak koji je i redatelj zajedno s Markom Mikulićem. Prema podacima Udruge hrvatskih logoraša u Mostaru, bošnjačka Armija BiH je osnovala 331 logor, a srpska strana 194 kroz koje je prošlo više od 15.000 hrvatskih civila i vojnika.

Podsjetimo, Anđelko Kvesić preminuo je 12. rujna 2017. godine. Sahranjen je na Gradskom groblju “Carica” u Busovači.

Anđelko je bio jedna od najaktivnijih osoba u civilnom društvu BiH, stizao je na sve konferencije, seminare, sastanke. Preživio je mnogo toga u ratu, gubitak sina, ranjavanje, logor, ali je iz svega izašao osnažen i sviju nas je jačao, ohrabrivao, davao dodatnu energiju i poticaj. Anđelko je bio pravi mirotvorac, nebrojene su aktivnosti u kojima je sudjelovao, okupljajući žrtve rata i veterane i od njih praveći mirotvorce i mirotvorke. Od javnih govorenja žrtava rata, priča o svom ličnom stradanju tijekom rata, rada s veteranima i obilježavanja mjesta stradanja, Anđelko je stizao na sve strane. Nije bilo tako davno da nam je dao knjigu u logorima koju je uradio, a u završnoj fazi je priprema filma.

Anđelko se često pokazao kao Čovjek koji pomaže drugima, bez obzira na naciju. Humanitarac koji je pokrenuo brojne akcije, iako najčešće nije govorio o tome. Anđelko je ujedinio žrtve rata, radio sa svima, bio most, prelazio granice i zapreke koje se nitko nije usudio. I s aktivističke i ljudske strane će nam nedostajati, ostaje ogromna rupa koju će biti nemoguće popuniti.

Veliki istinoljubac i istinski borac za mir, Anđelko je svijetao primjer da oni koji su najviše izgubili u ratu i koje je rat najviše pogodio, bivaju najveći borci za mir.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti