spot_img

U Sarajevu održana povorka ponosa “Volim da se ne bojim”

Sudionici “Bh. povorka ponosa 2024.” nakon šetnje ulicama Sarajeva stigli su na Trg Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta gdje je izveden dvosatni program.

Sudionici povorke, koja se održava pod sloganom “Volim da se ne bojim”, počeli su se danas okupljati kod Povijesnog muzeja Bosne i Hercegovine, odakle su i krenuli u šetnju. Na transparentima koje su nosili mogle su se vidjeti poruke: “Sila nije snaga”,”Naša ljubav nije grijeh”, “Mir”, “Volim da se ne bojim” i “Queers for Palestine”.

– Bh. povorka ponosa je prosvjed protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu – poručili su organizatori uoči manifestacije.

Iz organizacijskog odbora ističu da se ovogodišnji moto odnosi na nasilje i da žele približiti široj društvenoj zajednici ono što pripadnici LGBT zajednice trpe u svakodnevnom životu uslijed diskriminacije zbog različite seksualne orijentacije. Ističu da su oni opredijeljeni protiv svake vrste nasilja.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti