Nedjelja, 2 listopada, 2022

U Njemačkoj se ne priznaju vozačke dozvole iz BiH

Pročitajte i ovo

Vozač kojeg je životni i radni put prije četiri godine odveo u Nurnberg u Njemačku ispričao je svoju priču vezanu za vozačku dozvolu bh. državljana.

Odlučio sam napustiti državu jer sam kao vozač vidio mogućnost da mogu bolje zaraditi u Njemačkoj. Međutim, prilikom podnošenja zahtjeva za radnu dozvolu i upućivanja u to što mi je sve potrebno, naglašeno mi je da vozačka dozvola koju sam stekao u BiH, a u kojoj piše da imam položeno i za kamion, ne može biti prihvaćena u Njemačkoj i da moram ponovo polagati i nastavu i vožnju. Nije mi ostalo ništa drugo nego da to i učinim.

Dodaje da mu nije bilo lako prihvatiti da opet mora polagati vozački ispit i da bi bilo mnogo jednostavnije da je dozvola priznata svugdje u Europi, ali da je odluku o odlasku u Njemačku već donio i nije mu ostalo ništa drugo nego da to i učini.

Njegov slučaj nije jedini. Da profesionalnim vozačima iz BiH koji žele raditi u Njemačkoj nije dozvoljeno da sjede za volanom na njemačkim putevima dok ne polože vozački ispit i u toj državi, jer Njemačka ne priznaje vozačke dozvole iz BiH, Nezavisnim novinama su potvrdili i u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

Iako se bh. diplomacija godinama zalaže da se uspostavi međusobna suradnja sa službenim Berlinom po pitanju uzajamnog priznavanja i zamjeni vozačkih dozvola, njemačka strana ne prihvaća tu inicijativu i ne priznaje vozačku dozvolu stečenu u BiH, i to za većinu kategorija vožnje.

Podsjećaju da je oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Njemačke uređena Zajedničkom deklaracijom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture Njemačke i Ministarstva komunikacija i transporta BiH o postupku zamjene vozačkih dozvola, potpisanom 10. veljače 2015.

Ovim je izdana mogućnost zamjene vozačke dozvole kategorije A i B i potkategorije A1 bez polaganja dodatnog teorijskog ili praktičnog ispita. S naše strane pokrenuta je inicijativa da se izvrši dopuna Zajedničke deklaracije na način da ista obuhvaća i ostale kategorije (BE, C, CE, D i DE) i potkategorije (B1, C1, C1E, D1, D1E) vozačke dozvole, o čemu se treba postići suglasnost s nadležnim tijelom Njemačke. Naša inicijativa za dopunu Zajedničke izjave i priznavanje svih kategorija i potkategorija vozačkih dozvola nije prihvaćena od njemačke strane, navode iz Ministarstva komunikacija i prometa.

Od 2018. godine nadležna ministarstva u BiH više puta slala su dopise kojima se traži da se Zajednička deklaracija dopuni, ali nije bilo pozitivnog odgovora.

Nakon odgovarajuće provjere predočene dokumentacije ne može se dopuniti postojeća Zajednička deklaracija. Zbog važnih visokih kriterija prema vlasnicima vozačkih dozvola za teretna vozila ili autobuse u Njemačkoj (u pogledu kvalifikacije za profesionalnog vozača) dopuna ZD predloženim kategorijama vozačkih dozvola, nažalost, nije moguća, stoji u odgovoru koji je Veleposlanstvo Njemačke poslalo 2018. godine.

Istim putem nastavilo se i u iduće četiri godine, a na posljednji dopis, koji je upućen 15. veljače ove godine od strane Ministarstva vanjskih poslova, istaknuto je:

…U noti Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke izdana je informacija da će odgovor Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture SR Njemačke biti dostavljen Veleposlanstvu BiH u Berlinu, odmah nakon primitka istog u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke. 

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport Republike Srpske, kaže da je upoznat s ovim problemom i da je izuzetno loše što se vozačke dozvole, za koje građani BiH plaćaju i više od 1000 KM, ne priznaju u većini europskih zemalja.

Možda se to može dovesti čak i u vezu s političkim odnosima na relaciji Njemačka – BiH, ali svakako da to nije dobra stvar, ističe Grbić za Nezavisne novine i podsjeća da BiH u ogromnoj mjeri ovisi od njemačkog gospodarstva.

Mislim da se što prije mora raditi da se ovaj problem riješi, jer to neće donijeti ništa dobro. A riješiti se može samo diplomatskim putem, navodi Grbić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vitez: U pucnjavi ozlijeđene dvije osobe, policija traga za počiniteljima

Obojica su smješteni na liječenje u Hrvatsku bolnicu dr. fra Mato Nikolić Dvije osobe ozlijeđene su u pucnjavi koja se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo