U Neumu počeo znanstveno-stručni skup ‘Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu’

0
62

U Neumu je u četvrtak počeo dvodnevni znanstveno-stručni skup “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

U fokusu skupa bit će pitanje ustavnih izmjena te usklađivanje Ustava BiH s međunarodnim i domaćim vrijednostima i standardima kako bi se osigurao daljnji nastavak bh. puta ka euroatlantskim integracijama, prenosi Fena.

U pozdravnom govoru rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako će četrdesetak autora na dvodnevnome skupu ponuditi odgovore na ključna pitanja koja muče današnju BiH.

Na skupu u Neumu predstavnici akademske zajednice kroz tri će panela – opći, politološki, ustavno-pravni – ponuditi smjernice za političko djelovanje s ciljem približavanja bh. ustava europskoj ustavno-pravnoj tradiciji.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je kako je zadatak skupa ponuditi odgovore kako uspostaviti ustavnu strukturu koja će omogućiti istinsku ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u Bosni i Hercegovini.

– Strateški cilj Republike Hrvatske je ostanak i opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, a da bi se taj cilj ostvario Sveučilište u Zagrebu i Rektorski zbor smatraju de je europski put jedan od bitnih preduvjeta da bi se taj strateški cilj i ostvario – poručio je Boras.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović poručio je kako će skup u Neumu ponuditi neka nova rješenja za BiH kako bi se ubrzao njezin europski put.

– Ovom trećom konferencijom koju organiziramo u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru zaokružit ćemo misao koju smo ponudili našim prijateljima u BiH u pokušaju traženja boljih rješenja za modernu, europsku BiH – kazao je Čović.

Dodao je kako BiH ima jasno definiran put “koji je zamagljen nesporazumima i međusobnim uvjeravanjima da je BiH samo njihova”.

– Četiri članice bivše države danas su članice NATO saveza ili su na putu da to postanu, četiri članice bivše države su punopravne članice EU ili su na putu otvaranja i zatvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima. Ostala je BiH, kako bi mi kazali, kao preslika bivše države u malom, s jednakim iskušenjima i traženjima puta kako je očuvati. Ako to stoji samo na plećima najmalobrojnijeg naroda – hrvatskog naroda, i ako drugi ne žele čuti to što mi govorimo o europskoj budućnost, teško ćemo uspjeti – poručio je Čović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.