spot_img

U HB “Dr. fra Mato Nikolić” obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U Hrvatskoj bolnici “Dr.fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj danas je obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti javnosti o problemu dijabetičara, kao i promocija zdrave prehrane i više fizičke aktivnosti.

U okviru akcije  vršeno je mjerenje šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska i izračunavanje indeksa tjelesne mase. Tijekom trajanja akcije promovisana je zdrava prehrana i vršena edukacija za redukcijsku dijetu.

Uz stručnu prezentaciju, građani su dobili korisne savjete i preporuke šta činiti ukoliko boluju od dijabetesa, a podijeljen je i propagandni materijal iz kojeg također mogu saznati više o ovoj bolesti, kazala je za portal centralna.ba l dr.Mirjana Mađar Zec, dijabetolog i dr.interne medicine.

Svjetski dan dijabetesa je prvi put obilježen 1991. godine s ciljem podizanja svijesti o dijabetesu: uzrocima, prevenciji i katastrofalnom efektu na ljudske živote i zdravstvene sustave širom svijeta. Utemeljila ga je Internacionalna dijabetes federacija (IDF), a obilježava se 14. studenog na rođendan Fredericka Bantinga, čiji je rad s Charlesom Bestom doveo do otkrića inzulina davne 1921. godine.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti