Srijeda, 27 siječnja, 2021

U Fojnici obilježena 27. godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića

Pročitajte i ovo

Busovača: Pronađeni ključevi

Pronađeni su ključevi. Vlasnik ih može preuzeti u prostorijama ABF centra u Busovači svaki radni dan od 7:30 do...

Na najduže 12 sati: Pod kojim uvjetima građani BiH, Srbije i Crne Gore mogu ulaziti bez PCR testa u Hrvatsku

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) dodatno je pojasnilo uvjete prelaska državne granice zbog kojih hrvatski državljani mogu...

BiH nema ni na mapi u najvećoj kampanji cijepljenja u povijesti

Počela je najveća kampanja cijepljenja u povijesti. Prema podacima koje je prikupio američki Bloomberg, do sada je primijenjeno više...
Svake godine sredinom studenog, u Fojnici se obilježi sjećanje na dvojicu fratara koje su ubili pripadnici Armije RBiH. Tužna godišnjica protekne u znaku mise zadušnice i prigodnog programa, a u sjećanju subraće i vjernika, fra Nikica Miličević i fra Leon Migić žive svakodnevno, jer vrijeme ne može izbrisati ni tragičan događaj ni plemenitost dvojice ubijenih fratara.

Tako je i danas misom zadušnicom u samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici obilježena 27. godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara ovog Samostana.

Misno slavlje predvodio je gvardijan Samostana fra Mirko Majdandžić koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako danas molimo za ubijene fratre, ali i za sve one koji su dali svoje živote da se ovdje u Fojnici može živjeti.

„Fra Nikica i fra Leon su bili primjeri bosanskih franjevaca koji su na sve gledali kao na brata i sestru, te su širili vjeru, ljubav i nadu. Fra Nikica je bio uvjeren da je Samostan siguran za sve, da nijedna vojska ne može napasti Samostan i fojnički kraj, jer je vjerovao da su svi ljudi dobri, da su svi braća i sestre i da se tako odnose jedni prema drugima. Nažalost, dogodio se taj strašni zločin koji moramo sačuvati od zaborava, ne da bi izazvali mržnju, već da bi i buduće generacije znale za fra Nikicu i fra Leona, za njihovu svetu misiju. Mi u Bosni i Hercegovini smo osuđeni na te tri pretpostavke koje su fra Nikica i fra Leon zagovarali, a to su vjera, nada i ljubav. Moramo graditi i jačati međusobno povjerenje kako bi mogli ići naprijed, moramo više voljeti jedni druge i zalagati se jedni za druge. Jedino tako ćemo ovdje stvoriti uvjete za ostanak. Moramo vjerovati i imati nadu i, slijedeći Krista, živjeti i raditi u ovom kraju “, kazao je fra Mirko.

Godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića za obitelj, prijatelje i cijelo Fojničko samostansko područje, kojemu pripada i Busovačka župa, predstavlja bolno sjećanje na tragediju, koja je tijekom posljednjeg rata obilježila ovaj kraj. Unatoč brojnim zahtjevima upućenim od strane fratara Fojničkog samostana prema nadležnim institucijama,  još uvijek nisu pronađeni niti procesuirani nalogodavci ovog strašnog zločina.

Obilježavanju 27. godišnjice ubojstva fojničkih fratara nazočila je predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača i ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić, predsjednik OO HDZ-a BiH Fojnica Branko Stanić, zastupnice u Saboru ŽSB: Suzana Krišto, dopredsjednica ŽO HDZ-a BiH ŽSB i Antonija Milićević, predsjednica OO ZŽ HDZ-a BiH KKK Fojnica, kandidat HDZ-a BiH za načelnika općine Busovača Stipo Krišto, nositelj liste HDZ-a BiH za OV Busovača i predsjedatelj OV Busovača Josip Mravak, kandidati HDZ-a BiH za OV Fojnica: Vanja Oroz – Jukić, predsjednica OV Fojnica i Dario Grgić, te članica ŽO ZŽ HDZ-a BiH KKK ŽSB Niveska Oroz.

 

Najčitanije zadnjih 7 dana

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Bill Gates: Siromašnije zemlje zaostajat će 6-8 mjeseci s cjepivima protiv covida-19

Siromašnije zemlje u najboljem će slučaju zaostajati 6 do 8 mjeseci s nabavkom cjepiva protiv covida-19 u odnosu na...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo