Srijeda, 30 studenoga, 2022

U Bosnu i Hercegovinu uskoro stiže nova grupa američkih vojnika!?

Pročitajte i ovo

Skupina američkih senatora zatražila je od administracije predsjednika Bidena hitno poduzimanje mjera kojima bi se osigurao nastavak međunarodne vojne misije u BiH jer su ocijenili da je stanje u ovoj zemlji ozbiljno, a njena stabilnost dodatno ugrožena destruktivnim djelovanjem Rusije.

Senatori Jean ShaneenChris MurphyThom Tillis i Roger Wicker uputili su zajedničko pismo američkom državnom tajniku Antony Blinkenu i ministru obrane Lloydu Austinu podsjećajući kako bi studeni mogao predstavljati kritično razdoblje za Zapad u odnosu na BiH.

Podsjetili su da sljedećeg mjeseca Vijeće sigurnosti UN treba odlučivati o tome hoće li biti produžen mandat vojne misije Europske unije u BiH pod nazivom “Althea”. Snažno se zalažu za produžetak te misije uz ocjenu kako je nužno da snage EUFOR-a u BiH nastave djelovati s izvršnim madatom očuvanja mira te da se za to osigura najmanje 1.100 vojnika na terenu.

Senatori su ocijenili kako se i SAD treba dodatno angažirati da bi ta misija bila što učinkovitija i ponuditi BiH više od logističke potpore i vojne obuke.

Sve to smatraju posebice važnim u svjetlu činjenice da je u proteklih godinu dana lider bosanskih Srba Milorad Dodik pojačao retoriku kojom prijeti odcjepljenjem Republike Srpske od BiH.

Napetosti u zemlji su velike, a relan je rizik od manjih incidenata koji mogu prouzročiti daljnju destabilizaciju pa i nasilje. Stoga je potrebno odmah djelovati kako bi se to spriječilo, stajalište je četvoro senatora koji su ranije ove godine zajednički boravili u posjetu BiH.

Posebice opasnim smatraju to što Rusija zapadni Balkan tretira kao svoju interesnu zonu, a Moskva uz to snažno podupire regionalne igrače koji se protive članstvu u EU i NATO-u.

SAD, kako su ocijenili, ne smiju zatvarati oči pred takvim prijetnjama i opasnostima, a kao dio odgovora na rusku agresiju na Ukrajinu trebale bi osigurati “vidljivu prisutnost” na Balkanu.

Bidenovu su administraciju pozvali da zajedno s EU-om razradi strategiju za nastavak mirovne misije u BiH u slučaju da Rusija, ali i Kina, u Vijeću sigurnosti pokušaju blokirati produženje mandata EUFOR-a. Vjeruju kako u slučaju blokada u UN-u postoji zakonska osnova i mandat za produženje neke vrste međunarodne vojne misije u BiH, prije svega kroz NATO strukture koje su također već na terenu.

U Sarajevu sada uz EUFOR djeluje i stožer NATO-a kojega vodi američka generalica Pamela McGaha. U njemu su uglavnom časnici čija je zadaća raditi na reformi obrane BiH i obuci Oružanih snaga BiH.

EUFOR i NATO HQ Sarajevo uspostavljeni su nakon što je 2004. godine okončan mandat mirovnih snaga predvođenih NATO-om (SFOR), a izvršne ovlasti prenesene su na misiju “Althea”. Od tada Vijeće sigurnosti UN-a svake godine posebnom rezolucijom odlučuje o produženju misije EUFOR-a.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo