Subota, 13 kolovoza, 2022

Turković na putovanja potrošila skoro milijun KM, “ispleglala” na kartici 37 573 KM, te još 400 000 KM na reprezentaciju

Pročitajte i ovo

Šefica diplomacije BiH Bisera Turković prošle godine nemilice je “peglala” biznis karticu tijekom putovanja, a prema onome što je ostalo u knjigama revizori nisu mogli napisati da je sve bilo u skladu sa pravilima.

Ured za reviziju institucija BiH objavio je izvještaj u kojem je dao svoje viđenje financijske discipline u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koje je lani u blagajni imalo više od 53,4 milijuna maraka. U najnovijem izvještaju revizora pobrojane su manjkavosti i nedostaci te su, prema ocijeni revizora, zaradili mišljenje s rezervom za financijski dio, dok su, ne izražavajući rezervu u dijelu koji se odnosi na usklađenost sa aktima, skrenuli pažnju na to da je sustav internih kontrola daleko od poželjnog.

Poseban dio revizorskog izvještaja je posvećen kartici koju u MIP-u mogu da koriste, u aktuelnom mandatu, Turković kao resorni ministar, Josip Brkić kao njen zamjenik te tajnik, a limit zaduženja, navode revizori, putem biznis kartice je 20.000 maraka. Koristi se za plaćanje troškova službenih putovanja, na osnovu putnih naloga, odnosno troškova prevoza, hotelskog smještaja, reprezentacije i slično.

-Ukupna potrošnja po biznis kartici iznosila je lani 43.094 KM, od toga iznosa ministrica je potrošila 37.573, zamjenik 5.521 KM, a ostalo se odnosi na provizije. Kontrolom korištenja službene biznis kartice koju koriste ministrica i zamjenik ministra, nismo se u potpunosti mogli uvjeriti u opravdanost korištenja u svrhe za koje služi, s obzirom na to da u nekim slučajevima nedostaju specifikacije i računi koji dokazuju namjenu korištenja sredstava – piše u izvještaju.

Aktima je definirano da je korisnik biznis kartice obvezan da dostavi sve račune i potvrde o plaćanju tim putem te da za sve isplate na izvodu kartice, a za koje ne budu priloženi odgovarajući računi, ta isplata bude knjižena na osobni konto korisnika kartice, uz obustavu od osobnih primanja.

-To se u praksi nije provodilo – kategorični su revizori.

Nije sve bilo čisto ni kada je riječ o potrošnji novca iz reprezentacije, odnosno za hranu i piće. Po tom osnovu je iskeširano 400.000 KM, što je za 56.080 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

-Utvrđeno je da kod računa na službenim putovanjima u nekim slučajevima nema nikakvog obrazloženja, što u pitanje dovodi svrhu reprezentacije i transparentnost. Računi na putovanjima su većinom plaćani putem biznis kartice. Troškovi su priznati i bez računa, na osnovu zabilješke da je račun izgubljen – navedeno je u revizorskom izvještaju, uz napomenu da je ustvrđeno i da je određen broj računa iz 2020. knjižen u 2021. godini.

Puna kontrola, prema viđenju revizora, nije još uspostavljena ni kada je riječ o korištenju službenih vozila. U nekim nalozima nema relacije i vremena kretanja vozila, kao ni pečata i potpisa prilikom sipanja goriva, a uz to su i evidentirane lokalne vožnje od više od 170 kilometara.

-Sve to može imati za posljedicu povećan rizik od nenamjenske upotrebe službenih vozila – piše u revizorskom izvještaju.

Na ime putnih troškova prošle godine je potrošeno 953.250 KM, što je u odnosu na 2020. više za oko 360.000 KM. Uočen je ponovo problem, jer, uz putne naloge, uglavnom, nije bilo pozivnog pisma ili druge protokolarne korespondencije koja bi dokazala ko snosi troškove puta.

-Određena službena putovanja su trajala neuobičajeno dugo – više od deset ili 14 dana, vršene su isplate novih akontacija, a da prethodno uplaćene nisu opravdane – istaknuto je u izvještaju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:rtv hb

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Voz Sarajevo – Zagreb će putovati svega četiri dana

Željeznice Federacije BiH svakodnevno rade na razvijanju i otvaranju novih linija. Nakon višegodišnje stagnacije, otvorena je linija do mora,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo