Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Troškovi obitelji u BiH veći za 700, a plaća tek za 200 KM

Pročitajte i ovo

Potrošačke cijene u FBiH porasle su u prosincu prošle godine u prosjeku za 0,8% u odnosu na prethodni mjesec, dok su u usporedbi s prosincom 2020. porasle za 6,4%.

Cijene hrane i pića su na godišnjoj razini zabilježile rast od 10,1%. Stanovanje i režije su poskupjeli za više od 6,9%, a cijene prijevoza su na godišnjoj razini bile više za čak 13,6%. S druge strane, odjeća i obuća su pojeftinili za 6,6%.

Godišnja stopa inflacije u EU već je prešla pet posto. Isto toliko inflacija iznosi i u BiH, a nismo članica EU-a i ne možemo ništa promijeniti jer je naša valuta marka vezana za euro, a BiH ne može tiskati marke jer nema pokriće u eurima. Da je inflacija ozbiljan problem cijelom svijetu, govore podaci o globalnom poskupljenju cijena zemnog plina, naftnih prerađevina i hrane. Rastu i cijene najamnina, čak i cijene rabljenih automobila, piše Večernji list.

O koliko ozbiljnom problemu se radi, govori sve veća zabrinutost vodećih ekonomskih sila u svijetu, a pokazuju podaci europskog statističkog ureda. Međutim, svjetske ekonomske sile bore se s inflacijom i nastoje olakšati svojim građanima, što kod nas nije slučaj. Da bi podmirili sve stavke sindikalne potrošačke košarice, građanima u BiH treba 2.265 KM. Međutim, mnogi tvrde da je i 2.265 KM premalo da se pokriju svi troškovi.

Prema podacima Numbea, procijenjeni mjesečni troškovi četveročlane obitelji su 2.849 KM, a za jednu osobu oko 850 KM, i to bez stanarine, a kada uzmemo u obzir da je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u BiH u studenome 2021. iznosila oko 1.000 KM, jasno je da građani bh. jedva krpe kraj s krajem. Ako u jednoj četveročlanoj obitelji rade dva člana i imaju prosječnu plaću po 1.000 KM, to i dalje nije ni blizu dovoljan iznos kojim bi mogli pokriti sve troškove, a da ne govorimo o situacijama gdje radi samo jedan član.

Rast plaća u BiH u proteklih 10 godina nije pratio rast troškova života. Naime, sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj krajem 2021. iznosila je 2.265 KM, a vrijednost potrošačke košarice 2011. bila je 1.569 KM. Na temelju toga može se zaključiti da je potrošačka košarica u BiH za 10 godina skuplja za 700 KM. S druge strane, prosječna plaća te 2011. iznosila je 822 KM.

Dakle, za 10 godina troškovi su nam veći 700 KM, dok su s druge strane plaće, i to prosjek, porasle tek za 200 KM. Ovdje posebno treba istaknuti da, iako je prosječna plaća porasla za 200 KM, velikom broju radnika ona je i danas ista kao i prije 10 godina unatoč rastu troškova života. Uglavnom je rast prisutan u državnim i javnim ustanovama, dok je u ostalim plaća malo ili nimalo rasla. Upravo je ovo razlog što posljednjih godina pakiraju kovčege i odlaze, jednostavno ne mogu preživjeti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:jabuka.tv

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

OGROMNE ŠTETE, STRADALO NEKOLIKO GRADOVA Nikad veći led pao na sjeveru Hrvatske

DHMZ Republike Hrvatske izdao je upozorenje u trenu kad je tučonosni oblak već “rasipao” svoj teret na sjeveru Hrvatske....
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo