Srijeda, 30 studenoga, 2022

Trgovci manipuliraju s plastičnim vrećicama

Pročitajte i ovo

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 9. siječnja 2014. donijela uredbu o naknadama za plastične vrećice, kojoj podliježu sva trgovačka poduzeća registrirana na području FBiH. Cilj je bio stimulirati građane kako bi koristili vrećice koje ne zagađuju okoliš, piše Večernji list BiH. Međutim, i ovdje se našlo dovoljno prostora za manipulacije.

Prema uredbi o naknadama za plastične vrećice, svi trgovci (trgovačke radnje, marketi, supermarketi, pekare, kiosci, ljekarne, prodavaonice mješovite robe i dr.) registrirani na području FBiH dužni su plaćati naknadu za stavljanje u promet vrećica “tregerica” čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona. Budući da je nedavno obilježena dvogodišnjica donošenja uredbe, iz Klixa su kontaktirali Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Kako su im kazali, nakon dvije godine od primjene uredbe može se kazati da je znatan napredak uočljiv na terenu, odnosno da je broj vrećica koje podliježu uredbi smanjen. Međutim, istovremeno je zabilježeno i veliko povećanje broja prijavljenih “vrećica za pakiranje rinfuznih materijala”, koje prema uredbi ne podliježu naplati. Razlog je jednostavan.

“Prema našim saznanjima i dostavljenim izvješćima, postoje trgovine koje su prijavile stotine tisuća vrećica kao “vrećice za rinfuzne materijale”, a poznato je da iste plasiraju na tržište na blagajnama kao vrećice koje podliježu naknadama”, objasnili su iz Fonda.

Samo jedan od razloga što se s točnom sigurnošću ne mogu utvrditi stvarni podaci o postotku vrećica koje trgovci naplaćuju, ali ne i plaćaju naknadu, jest i nepostojanje informacijskog sustava upravljanja otpadom i sustavnog praćenja toka otpada. Drugi razlog je i manjkavost odredbi uredbe o naknadama za plastične vrećice “tregerice”.

“Službenim zahtjevom upućenim resornom Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, Fond je po hitnom postupku tražio izmjene uredbe, tako da obvezu plaćanja naknade trgovci imaju i za stavljanje u promet tankih plastičnih vrećica s ručkama koje služe za rinfuzni materijal”, naveli su iz Fonda za zaštitu okoliša.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo