Trendovi se mijenjaju: Na svadbama manje gostiju, za proslavu se bira nedjelja

Sve više parova odlučuje se za manje svadbe, i to za najviše do 300 uzvanika.

Kako su kazali za ”Nezavisne” nakon pandemije izazvane virusom korona raspored vjenčanja se vratio kakav je bio i prije pandemije, s razlikom što su vjenčanja sada dosta manja.

Iz svadbenog salona ”FilMar” izjavili su da se nakon pandemije osjeti novi trend, a to su vjenčanja s manjem brojem uzvanika.

Mladenci su se prije trudili da naprave što veću svadbu, da svi o njoj pričaju, ali korona je očigledno uticala na njihovu svijest da shvate da to nije toliko važno koliko su mislili, kazali su iz ovog salona.

Kako dodaju, budući bračni parovi su shvatili da je najvažnije da taj poseban dan provedu sa svojim roditeljima i najbližim prijateljima.

Više im znači da na dan svog vjenčanja mogu svakom uzvaniku prići i pozdraviti se, rekli su iz ovog salona.

Da su manja vjenčanja sve češća, potvrđuju i iz svadbenog salona ”Kruna” iz Banja Luke.

Radimo kao i prije korone, ali unazad dvije godine sve češće su manje svadbe. To su vjenčanja gdje nema preko 200 uzvanika, kazali su iz ovog salona.

Prema njihovim riječima, mladenci i dalje preferiraju vikend za svadbe, odnosno subotu i nedjelju.

Još jedna novina u vjenčanjima se vidi iz svadbenog salona ”Boldy” iz Banja Luke, gdje su kazali da njihovi gosti često izričito traže nedjelju za vjenčanje.

Zanimljivo je to što kada mladenci zakazuju vjenčanja, unaprijed biraju nedjelju, čak i kada su subote slobodne, kazali su oni.

Prema njihovim riječima, primjer je rujan ove godine, kada je već rezervirana svaka nedjelja, a samo jedna subota. Trend manjih vjenčanja se osjeti i u Prijedoru, jer, kako kažu iz svadbenog salona ”Kosta”, najčešće organiziraju svadbe za oko 100 do 200 uzvanika.

Kako kažu, dosta često se svadba rezervira za 300 ljudi, pa neposredno pred samo vjenčanje se utvrdi da se više od 100 ljudi neće odazvati.

Mislim da nije problem u novcu. Često su starije osobe najčešće uzvanici na svadbama, a oni i dalje imaju strah od velikih skupova sa dosta ljudi, kazali su iz svadbenog salona ”Kosta”.

Iz svadbenog salona ”Grand” su rekli da oni trend manjih vjenčanja ne osjete toliko, s obzirom na to da njihov salon ima mjesta za preko 1.000 uzvanika.

Oko 90 posto smo se vratili u normalan režim rada nakon restrikcija od pandemije, kazali su oni.

Dodali su da mladenci, pored vikenda, često odlučuju da njihov poseban dan bude ponedjeljkom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

U Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista

IZ DIJASPORE PRAVO ZUBARU Iz više razloga dentalni turizam u BiH cvjeta