Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Tomislav Kufner: Ovo su pravila za državljane BiH koji žele ući u Hrvatsku

Pročitajte i ovo

U Livnu se vjenčali Mate Rimac i Katarina Lovrić, iz crkve se odvezli u žutoj Neveri

Mate Rimac i Katarina Lovrić vjenčali su se u okolici rodnog Livna, a nakon crkvene ceremonije zaputili su se...

U Donjem Vakufu jednoglasno odbijena suglasnost za gradnju malih hidroelektrana

Na šestoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf jednoglasno je odbijeno davanje suglasnosti za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) “Krivače...

Pandža neumoran, brusi Zeničane: Želimo okupiti mlade bh. košarkaše

Josip Pandža, šef struke OKK Čelik neumorno radi sa timom kako bi Zeničani što spremnije dočekali sezonu. Za portal...

Tomislav Kufner voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Republike Hrvatske, pojasnio je proceduru za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Kufner je više puta istakao da je osim nužnog ispunjavanja epidemioloških uvjeta – potrebno da imaju valjan razlog dolaska u Hrvatsku. Jedan je dolazak u turističke svrhe ili ako imaju vlastitu nekretninu u Hrvatskoj.

“Potreban je negiativan PCR ili negativan antigenski test, potvrda o primljene dvije doze cjepiva 14 dana nakon primanja, ili ako je osoba preboljela covid u 180 dana i primila jednu dozu. Preboljenje se može prikazati pozitivnim PCR testom ili desetodnevnom samoizolacijom koja se može prekinuti testiranjem i nalazom koji se dostavi na Granični prelaz”, pojasnio je Kufner u uvodu.

Svi bh. građani koji ulaze u Hrvatsku moraju predočiti dokaz da su vlasnici nekretnine, ili da imaju potvrdu o plaćenom smještaju.

Kufner: Potvrda o smještaju, dovoljno novca

“Kod ulaska u Hrvatsku mormo prikupljati podatke i o mjestu boravka, planiranom razdoblju boravka i kontakt podatke. To se mora dostaviti unaprijed, ako se ne dostavi – popunjava se na Graničnom prelazu, a to produljava vrijeme čekanja”, pojasnio je Kufner.

- Advertisement -

On je rekao da je i prihvatljiv iznos od 30 posto iznosa za smještaj.

Mnogi građani su kazali da ih na granici Hrvatske pitaju o iznosu novca kojeg imaju kod sebe. Kufner je pojasnio da je to zakonska odredba koja nema veza sa COVID-19, nego je dio zakonika o Schendgenskim granicama.

“Državljani zemalja van EU moraju imati određenu svotu novaca kod sebe. To je 70 eura po danu ako nemaju smještaj, ako imaju smještaj onda je 30 eura. Ako možete dokazati da novac posjedujete na karticama – to će biti dovoljno”, pojasnio je Kufner.

Šta su nenužna putovanja?

Gostujući u Novom danu na N1 Kufner je rekao da se dešavaju duža zadržavanja na granicama je mnogi putnici nemaju vjerodostojnu dokumentaciju za dokazivanje neodgodive posjete Hrvatskoj, neki kažu da dolaze na liječenje – a nemaju nikakav dokaz o pozivu neke zdravstvene ustanove.

“Neki kažu da obilaze stariju obitelj – a nemaju dokumentaciju da dolaze u tu svrhu”, poručio je.

Kufner je rekao da ukoliko se ide u posjetu prijateljima i rodbini u Hrvatsku – pripada nenužnom putovanju.

“Vijeće EU je izdalo preporuke koje smo implementirali, po tim preporukama – to nisu nužba putovanja, te to neće biti moguće. Dolazak kod rodbine je pristup liberalan, nije nužno da ste vlasnici nekretnine, ali morate imati dokaz da je to vlasništvo roditelja ili djeda. To je uža obitelj, koja se tretira”, izjavio je.

Tranzit kroz Hrvatsku

Pojasnio je da je BiH blizu da se uvrsti u prilog 1 zemalja smjernica o nenužnim putovanjima, a ako bude na tom prilogu – to će značiti benefite za državljane BiH koji su putnici u Hrvatsku u smislu lakšeg ulaska- piše N1.

Kada je riječ o tranzitu kroz Hrvatsku unutar 12 sati – dovoljno je da putnik posjeduje potrebne dokumente, a ako se radi o državljanima BiH koji imaju državljanstvo i Hrvatske – dovoljno je da samo ispune gore navedena epidemiološka pravila za ulazak u Hrvatsku.

Kufner je na koncu kazao da pritužbi na ulazak i mjere ima, ali se uglavnom to radi kada putnici nisu dovoljno informirani ili zaborave ponijeti neku dokumentaciju.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

FOTO | Otvoren najslađi kutak u našem gradu – palačinkarnica “Mljac – mljac”

U subotu 12. lipnja, na adresi Branitelja Domovine bb, svoja je vrata svečano otvorila palačinkarnica "Mljac-mljac". Ovo je prva...
- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Započeo IX. Franjevački hod Frame Bosne Srebrene

Jučer je započeo „IX. Franjevački hod Frame Bosne Srebrene”. Franjevački hod je hodočašće mladih s ciljem produbljivanja osobne vjere,...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo