Tko su novi članovi Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH?

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske na prijedlog zajednica Hrvata izvan Republike Hrvatske.

To će savjetodavno tijelo, kao i protekle četiri godine pomagati Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa koji se tiču Hrvata izvan njenih granica.

Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske, angažirani na očuvanju i jačanju hrvatskoga identiteta svojih zajednica i unaprjeđenju odnosa s domovinom.

Protekle četiri godine članovi Savjeta zalagali su se za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u BiH te zaštitu i jačanje hrvatskih zajednica u svijetu, kao i bolju gospodarsku, kulturnu i svaku drugu suradnja s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Iako su se članovi do sada žalili da je njihov položaj simboličan te da njihovi prijedlozi nisu nailazili na plodno tlo, pomak se dogodio u Vukovaru, na posljednjem zasjedanju Savjeta u starom mandatu, na kojemu je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Poručio je da je Vlada otvorena za sugestije i prijedloge te da želi u partnerskom duhu nastaviti suradnju i unapređivati međusobne odnose s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Priliku za novu suradnju imat će sljedeći članovi:

Članovi Savjeta, predstavnici Hrvata iz Bosne i Hercegovine:

1.Borjana Krišto 2. Miljana Glamuzina 3. Ilija Nakić 4. Toni Kraljević 5. Dražen Trlin 6. Mladenka Kermenc 7. Perica Jelečević 8. Boris Ćurković 9. mons. Ivica Božinović, predstavnik Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini VI.

Članovi Savjeta, predstavnici hrvatske manjine:

1.Stanko Horvath, predstavnica za Austriju 2. Gabriela Novak – Karral, predstavnica za Austriju 3 3. Hristina Jankova, predstavnica za Bugarsku 4. Adrijan Vuksanović, predstavnik za Crnu Goru 5. JosefLeisser, predstavnik za Češku 6. Antonella DAntuono, predstavnica za Italiju 7. Josip Blaško, predstavnik za Kosovo 8. Franjo Pajrić, predstavnik za Mađarsku 9. Ivan Gugan, predstavnik za Mađarsku 10. Nenad Živković, predstavnik za Makedoniju 11. Petar Hategan, predstavnik za Rumunjsku 12. Radoslav Jankovič, predstavnik za Slovačku 13. Filip Božić, predstavnik za Sloveniju 14. Đanino Kutnjak, predstavnik za Sloveniju 15. Darko Sarić Lukendić, predstavnik za Srbiju 16. Snježana Periškić, predstavnica za Srbiju 17. Krunoslav Đaković, predstavnik za Srbiju

Članovi Savjeta, predstavnici hrvatskoga iseljeništva:

1. Iva Vidić, predstavnica za Argentinu 2. Esteban Mirko Hasenay, predstavnik za Argentinu 3. Miroslav Piplica, predstavnik za Austriju 4. Luka Budak, predstavnik za Australiju 5. Ivan John Frković, predstavnik za Australiju 6. Ante Jurić, predstavnik za Australiju 7. Goran Strništa, predstavnik za Belgiju, Dansku, Luksemburg, Nizozemsku i Norvešku 8. Robert Jakubek, predstavnik za Boliviju, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venezuelu 9. Dubravka Sidonija Šuto, predstavnica za Brazil 10. Marko Buzolić, predstavnik za Čile 11. Alex Tudor, predstavnik za Čile 12. Davor Domijan, predstavnik za Francusku 13. Dragica Hadrović, predstavnica za Italiju 14. Antun Medić, predstavnik za Južnoafričku Republiku 15. Zvonimir Aničić, predstavnik za Kanadu 16. Ivan Grbešić, predstavnik za Kanadu 17. Jeanne Valetić, predstavnik za Kanadu 18. Goran Katić, predstavnik za Novi Zeland 19. Franjo Akmadža, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku 20. Ivan Karlo Stipić, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku 21. Mile Baričević, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku 22. Davorka Ivana Kirinčić, predstavnica za Sjedinjene Američke Države 23. Maria Sentić, predstavnica za Sjedinjene Američke Države 24. Marko Zoretić, predstavnik za Sjedinjene Američke Države 25. Joe Brajević, predstavnik za Sjedinjene Američke Države 26. Boris Miketić, predstavnik za Sjedinjene Američke Države 27. Josip Zorica, predstavnik za Švedsku 28. Ruža Studer Babić, predstavnica za Švicarsku 29. Mira Malović-Veeles, predstavnica za Ujedinjeno Kraljevstvo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Šarović i Ramljak: Kiseljak i Ledo postaju vlasnici Konzuma u BiH

Obilježavanje 26. obljetnice pogibije Ludviga Pavlovića