spot_img
Nedjelja, 24 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHTko je dobio kompenzacijski mandat u Parlamentu FBiH – ovo su imena

Tko je dobio kompenzacijski mandat u Parlamentu FBiH – ovo su imena

Središnje izborno povjerenstvo BiH utvrdilo je rezultate izbora ​za sve razine vlasti osim za predsjednika i potpredsjednika RS-a

Prema rezultatima u Zastupnički domu Parlamenta Federacije BiH, koji broji 98 poslanika, naći će se 14 stranaka, a najviše poslanika će imati SDA, njih 26. Od 98 poslanika njih 25 se tu nije našlo voljom građana, nego političkih stranaka. Prvi na kompenzacijskim listima su i određeni političari koji su osvojili respektabilan broj glasova, ali koji im nije bio dovoljan za direktan mandat, ali i određen broj onih čiji broj glasova ne bi bio dovoljan ni da uđu u Općinsko vijeće neke manje općine, prenosi Avaz.

Kompenzacijski mandat ispred stranke SDA osvojili su Adnan Efendić sa 6902 glasa, predsjednik Županijskog odbora SDA u TK Fahrudin Skopljak s 4591 glasom, predsjednik Asocijacije mladih SDA Haris Šabanović s 3252 glasa te Kenela Zuko koja je i prije četiri godine zahvaljujući kompenzacijskom mandatu ušla u ovaj dom.

Što se tiče SDP-a BiH kako je objavio Avaz, Lana Prlić koja je ostvarila više glasova nego prije četiri godine, tada je prošla direktnim mandatom, a sada ipak kompenzacijskim. Imala je 2491 glas, dok je Esma Hasanbašić ostvarila 2656 glasova i dobila također kompenzacijski mandat. Kompenzacijski mandat ispred SDP-a BiH dobili su i Siniša Dukić s 1159 glasova te Ivan Boban, od kojeg su samo tri kandidata SDP-a BiH iz svih 12 izbornih jedinica imala manje glasova s 261 glasom.

Koalicija okupljena oko HDZ-a dobila je tri kompenzacijska mandata. Njih su dobili Mario Karamatić, koji je imao 3692 glasa, Ivo Vincetić s 2346 te Delfa Dejanović.

Koalicija DF-GS će imati dva kompenzacijska mandata, a oba će dobiti osobe koje su imale mali broj glasova. Marijana Hrvić-Šikuljak s 887 glasova i Amir Ibrović s 807.

Koalicija NiP-SPU BiH će imati četiri kompenzacijska mandata, a svi će pripasti osobama koje nisu imale zapažen izborni rezultat. Alma Beganović je imala 551 glas, Rasim Smajlović 499, Halil Bajramović 328, a Suada Halilović samo 197.

Naša stranka je također dobila četiri kompenzacijska mandata, ali, za razliku od prethodnika, njih će popuniti osobe koje su imale bolji izborni rezultat. Kompenzacijski mandat ispred Naše stranke ostvarili su Damir Nikšić s 3761 glasom, Mirsad Čamdžić s 1.658 glasova, Mirjana Marinković-Lepić s 1419 glasova i Amir Purić s 1248 glasova, objavio je Avaz.

Kompenzacijski mandat ispred NES-a je dobio kadar ove stranke iz Starog Grada Mirza Batalović, a imao je 1951 glas.

Kompenzacijski mandati ispred Stranke za BiH pripali su Edini Gabeli, koja je imala 1604 glasa i Safetu Omeroviću za kojeg je glasalo 1465 građana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti