Tisuće berača gljiva u središnjoj Bosni gleda u nebo

Tisuće berača gljiva u središnjoj Bosni već danima gleda u nebo očekujući kišu koja bi spasila ovogodišnju sezonu, piše novinska agencija Patria.

Iako od berbe vrganja cijele obitelji iz okolice Busovače, Travnika, Bugojna, Vakufa, Viteza i drugih gradova središnje Bosne sebi zarađuju novac za cijelu godinu, a to im je najčešće i jedini izvor prihoda, prava berba jesenjeg kvalitetnog vrganja još nije krenula, a ne zapada li kiša uskoro – to se neće ni desiti, što bi mnoge od berača ostavilo bez novca!

Profesor s Agromediteranskog fakulteta u Mostaru Nezir Tanović napominje kako Bosna i Hercegovina godišnje izvozi oko 40 milijuna KM samoniklih gljiva i drugih šumskih plodova, ali da je to tek deseti dio bogatstva koje svake godine propada u bh. šumama.

Ipak, šuma je tvornica pod otvorenim nebom na čije poslovanje čovjek ne može utjecati baš uvijek. Primjerice, zbog obilnih padavina koje su BiH zahvatile prošle godine, gljivari su 2014. ocijenili kao najbolju sezonu u posljednjih deset godina.

Jedan berač dnevno je zaradio između 60 i 70 KM. Nažalost, ove godina nije tako obećavajuća, piše Patria.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Prometna nesreća u Kiseljaku, starica smrtno stradala

Pero Gudelj i harmonika

Pero Gudelj bi uskoro mogao napustiti bolnicu