Nedjelja, 9 kolovoza, 2020

Tegeltija: Predložit ću Cikotića za ministra sigurnosti ako prođe provjere

Pročitajte i ovo

Afera “Respiratori”: U Tužiteljstvu BiH saslušan šef carinske ispostave Aerodroma Sarajevo

Tužiteljstvo BiH uputilo je jučer žalbu Sudu, koji je ranije donio rješenje kojim se ukidaju mjere zabrane osumnjičenima u...

U BiH zatvorene sve farme krzna, doživjele financijski krah nakon kampanja aktivista

Sredinom srpnja objavljena je informacija kako je posljednja farma krzna u BiH zatvorena. Aktivisti ističu kako je ovim nagoviješten...

Nakon tučnjave u centru Jajca policija privela pet osoba

Na društvenim mrežama objavljen je snimak brutalne tučnjave u Jajcu. Na snimku se vidi kako nakon tučnjave u centru...
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da će predložiti Selmu Cikotića za novog ministra sigurnosti BiH ako on prođe sve provjere u SIPA-i i SIP-u.

U razgovoru za Nezavisne novine Tegeltija je kazao da mu je jučer stigao prijedlog SDA da se imenuje novi ministar sigurnosti.

Na pitanje kakav je njegov stav po pitanju imenovanja Selme Cikotića za ministra sigurnosti, Tegeltija kaže da je vrlo jasan.

“Ja ću s njim razgovarati kao novim kandidatom i poslije toga ću materijale koje sam dobio uputiti u redovnu proceduru. Svaki put na početku svog mandata rekao sam da ću uvijek predložiti one kandidate koji prođu odgovarajuće zakonom definirane provjere, a to su provjere u SIP-u i SIPA. Nadam se da će provjere Cikotić uspješno proći i poslije toga, ako prođe, predložit ću ga za ministra sigurnosti. Naravno, odluku o izboru ministra donosi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH”, poručio je.

Upitan da li to znači da primjedbe koje dolaze iz hrvatskih udruga neće uzeti u obzir kada je u pitanju imenovanje Cikotića i da ćete to prepustiti zastupnicima, Tegeltija ističe da on u svom razmišljanju o donošenju odluke samo uzima ono što je potvrđeno, definirano i ono što eventualno čini nedostojnim nekoga za ministra.

“Ako nešto tako dobijem od institucija, tako ću se ponašati, a o tome ne mogu ja odlučivati, o tome odlučuju nadležni organi”, kazao je.

U četvrtak je sjednica Vijeća ministara BiH, a već mjesecima s dnevnog reda se skidaju imenovanja nekoliko institucija ili agencija i to uvijek na zahtjev ministara iz reda Bošnjaka.

“Postoji različito viđenje između ministara iz reda bošnjačkog naroda i ostalih ministara. Moje stajalište je uvijek da oni ljudi za koje je sprovedena redovna, zakonom predviđena procedura treba da budu imenovani. Stav bošnjačke strane jeste da se treba izvršiti usuglašavanje i raspoređivanje svih funkcija koje postoje u BiH. Nadam se da će biti postignut kompromis i da ćemo doći do toga da imamo agencije i institucije u BiH s ljudima koji imaju mandate. Jer, ovako je veliki problem da imamo institucije bez imenovanja.

Tegeltija je naglasio da je njegov stav da je neophodno što prije imenovati ministra sigurnosti bez obzira tko on bude.

“Ja sam protiv sistema međusobnog ucjenjivanja i uvjetovanja”, dodao je.

Tegeltija je kazao da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara biti i Nacrt proračuna za ovu godinu, prenose Nezavisne.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Nesvakidašnji slučaj u Italiji: Austrijanka se porodila na plaži, nije znala da je trudna

Turistkinja koja je u Italiji bila sa porodicom na odmoru, porodila se na plaži, a da prethodno nije znala...

ŽUPNE OBAVIJESTI: Danas je 19. nedjelja kroz godinu

ŽUPNE OBAVIJESTI 19. Nedjelja kroz godinu – 09. 08. 2020. 1. Danas je 19. nedjelja kroz godinu. Mise su redovitim rasporedom. 2. U utorak je pobožnost sv....

Busovljacima 2. mjesto na vrućem gostovanju u Žepču u kvizu Sudačka nadoknada

U petak navečer je odigran 59.kviz Sudačka nadoknada u caffe baru "Mrki" u Žepču. Atmosfera je bila standrno odlična, Argentinci su prevaziđeni, kviz gravitira...

Radioamateri iz Livna uspostavili SSTV vezu sa astronautima

Radioamateri iz Livna Jure (E78BJD) i Ešref ( E78PEN) uspostavili su SSTV (Slow Scan Television) radioamatersku vezu sa Ruskom svemirskom postajom (Inter-MAI-75).  QSO je napravljena...

Ručak za 3 KM: Recept za fine pohane tikvice koje bismo jeli cijelo ljeto

Tikvice su u sezoni! Pravi je trenutak za upotrebu ove ukusne i niskokalorične namirnice koju možete pirjati, peći, ali i pohati. Donosimo vam najjednostavniji recept...
- Marketing -

Pročitajte i ovo