Utorak, 5 srpnja, 2022

Svinjsko meso uskoro skuplje za najmanje 5 KM po kilogramu

Pročitajte i ovo

Rast cijena svinjskog mesa je neizbježan i ako ostane na sadašnjoj razini, u RS-u će doći do gašenja tova svinja, poručio je Slobodan Petrić iz Udruge svinjogojaca Republike Srpske. Da nije bilo pomoći Vlade RS-a, proizvodnja svinja ne bi postojala, rekao je Petrić za RTRS. Kilogram svježeg svinjskog mesa u mesnicama u RS-u uskoro će poskupjeti za najmanje pet KM.

Potvrđuju to i u mesnicama nakon najave da će cijena žive vage svinja skočiti pred kraj ovog mjeseca i nakon završetka uskrsnog posta, piše Večernji list BiH.

Problemi s uvozom

– Trenutačno svinjski odrezak košta 11, slanina 9, svinjska rebra 7,50 KM po kilogramu. Sve će to, u prosjeku, uskoro biti skuplje za pet KM. Naime, kada se kolju svinje, ima dosta otpada, pa ćemo morati korigirati cijene, barem u spomenutoj količini – poručuju iz jedne banjolučke mesnice. Ceh će, naravno, dobrim dijelom platiti građani, od kojih mnogi ionako jedva spajaju kraj s krajem.

– I bez poskupljenja, nezaposleni, brojni umirovljenici i radnici sa skromnim plaćama rijetko imaju na jelovniku mesne obroke. Sada će situacija biti još gora, jer više nije riječ o poskupljenjima od marke nego daleko više. Čini se da je ovih dana najbolje biti vegetarijanac. Istina je da je poskupjelo voće i povrće, ali situacija s mesom prelazi sve granice – kaže Miodrag K. iz Banje Luke.

S obzirom na to da je proizvodnja svinja u BiH u najvećoj mjeri bazirana upravo u RS-u, poskupljenje je neizbježno i u FBiH. Prije uzgajivača svinja gašenje proizvodnje najavili su peradari.

Koordinacijski odbor živinara/peradara Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici održanoj prošlog mjeseca ustvrdio je da je opskrba sirovinama za stočnu hranu prekinuta iz zemalja okruženja iz kojih se sirovine uvoze. Zalihe u BiH ne postoje, a kod proizvođača su na minimumu. Radi toga je zaključeno da se traži od nadležnih institucija BiH hitno reagiranje i traži dozvola izvoza kukuruza i ostalih žitarica od Vlade Republike Srbije u BiH. Ako se ovaj problem ne riješi, prijeti prisilno obustavljanje proizvodnje – priopćeno je tom prilikom iz Koordinacijskog odbora živinara/peradara BiH.

U priopćenju se navodi da su posljedice koje se već drastično osjete u sektoru živinarske/peradarske proizvodnje zbog sukoba na istoku kontinenta, između ostalog, zabrana izvoza kukuruza, pšenice, brašna i ulja iz većine europskih zemalja. Dodaje se da je poseban problem zabrana izvoza žitarica iz Mađarske i Srbije iz kojih se živinari/peradari BiH uglavnom opskrbljuju. Resorno ministarstvo, istina, reagiralo je i zatražilo dozvolu izvoza od Vlade Srbije. Odluka se čeka, a u međuvremenu cijene rastu.

Proizvođači su ranije tražili uvođenje prelevmana na uvoz mesa, međutim, nije im udovoljeno. Turbulentno stanje u poljoprivredi te proizvodnji mesa u svijetu na kraju plaćaju bh. građani. Sve više proizvoda pa i najosnovnijih prehrambenih postaje nam luksuz.

– Ministar Košarac se hvali da je izvezao 6000 junadi u Liban, a nemamo mi dovoljno mesa ni za sebe. Trebao je potaknuti da to ostane ovdje pa da se smanji cijena građanima. Ništa nisu uradili, a imaju prostora da urade – kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika u FBiH.

Cijene mesa Dok traju prepucavanja i mjere nadležnih, cijene mesa u mesnicama dostigle su povijesno visoku cijenu. U općem divljanju cijena u BiH rastu i cijene mesa, koje je već postalo luksuz za mnoge obitelji sa skromnim primanjima. Stočni fond u BiH prije posljednje krize već je bio prilično siromašan. Farme su se gasile zbog prekomjernog uvoza, a sad je situacija postala i gora. Poskupjele su sve vrste mesa.

Cijene se značajno razlikuju od grada do grada i prodajnog mjesta, ali poskupljenja nikoga nisu zaobišla. Tako kilogram junećeg mesa s kostima košta od 11 do 14, bifteka od 18 do 20, junećeg bez kostiju od 18 do 22, a junećeg ramsteka 20 KM. Cijene teletine bez kostiju su od 21 do 24 KM, teletine s kostima od 16 do 17, kotleta od 16,5 do 21, bifteka od 21 do 30 maraka. Cijena pilećih filea dosegla je čak 15 KM po kilogramu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo