Nedjelja, 24 svibnja, 2020

Svečano proslavljena 130. obljetnica posvete sarajevske katedrale

Pročitajte i ovo

Meteoalarm upaljen za cijelu BiH

Žuti  meteoalarm upaljen je za danas za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine zbog obilnih oborina i grmljavine. Prema najavama Federalnog...

Novalić: Krivci za nabavku respiratora trebaju biti kažnjeni, naziv “Srebrena malina” mi je zvučao egzotično

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić večeras je na Dnevniku D Federalne televizije govorio o aferi "Respiratori". Između...

Danas je Međunarodni dan biološke raznolikosti – 22. svibanj

Međunarodni dan biološke raznolikosti 22. svibnja ove se godine obilježava pod sloganom “Naša rješenja su u prirodi” čime se...

U nedjelju je svečano proslavljena 130. obljetnica posvete katedrale Srca Isusova u Sarajevu, koja je bila na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna 1889. godine.

Nakon što se, zajedno sa svojim domaćinom kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, pomolio pokraj groba graditelja katedrale, sluge Božjeg Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa koji je sahranjen u dnu prve među stolnim crkava u Vrhbosanskoj metropoliji, svečano misno slavlje predvodio je na hrvatskom jeziku bivši dugogodišnji tajnik sv. Ivana Pavla II. kardinal Stanislaw Dziwisz iz poljskog grada Krakova.

Kardinal Puljić uputio je riječi srdačne dobrodošlice kardinalu Dziwiszu podsjećajući da je, kao tajnik sv. pape Ivana Pavla II. već molio u sarajevskoj katedrali, 12. i 13. travnja 1997. tijekom Papinog pastirskog pohoda Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da o tom pohodu, kao i o neostvarenom pohodu pape Ivana Pavla II. Sarajevu 8. rujna ratne 1994. godine, svjedoči svjetiljka mira koju je 1997. godine donio Sveti Otac te se nalazi u prezbiteriju katedrale.

Kardinal Dziwisz izrazio je radost što su na misno slavlje došli poljski vojnici koji djeluju u sklopu mirovne misije u BiH i poljski hodočasnici te nadomjestili dio domaćih vjernika koji, zbog blokade grada, nisu mogli doći do katedrale.

U prigodnoj propovijedi, koju je u uvodnom i završnom dijelu izrekao na hrvatskom jeziku a većinu pročitao mons. Pavo Jurišić, kardinal Dziwisz srdačno je zahvalio „svomu bratu“ kardinalu Vinku što ga je pozvao u Sarajevo na zajedničku molitvu „u povodu 130. obljetnice posvete ove lijepe katedrale posvećene Presvetom Srcu Isusovu“.

„Donosim vam dar molitve krakovske Crkve koja je sveopćoj Crkvi darovala papu Ivana Pavla II. Donosim vam dar molitve s groba svetog Stanislava, biskupa i mučenika iz XI. stoljeća, zaštitnika ćudoređa u mojoj Domovini kao i s groba svete sestre Faustine koja je u prošlom stoljeću podsjetila Crkvu na istinu o Božjemu milosrđu u kojemu je naša jedina nada i spasenje.

Obljetnica posvete katedrale poziva nas da iskažemo Bogu zahvalnost za ovaj Božji dom i za one koji su ga prije mnogo godina podigli. Po posveti ovaj je dom postao vlasništvo Boga koji se na ovom mjestu želi susretati sa svojim narodom, obraćati se njegovoj savjesti i progovarati njegovu srcu”, kazao je kardinal Dziwisz.

Na kraju svete mise izaslanik Limburške biskupije mons. Günther Geis pročitao je poruku limburškog biskupa dr. Georga Bätzinga, koji je u svom pismo istaknuo da se i Limburška biskupija, kao partner Vrhbosanske nadbiskupije, raduje zbog 130. obljetnice posvete katedrale izgrađene nakon duge otomanske vladavine i poslije uspostave redovite crkvene hijerarhije u BiH.

„Kada sam prošle godine prvi put imao prigodu posjetiti sarajevsku katedralu, osjetio sam osobitu snagu toga mjesta. U središtu grada, zagrljena kafićima i trgovinama, mjestima gdje ljudi jedni druge susreću, stoji katedrala Srca Isusova kao mjesto tišine i susreta s Gospodinom“, napisao je biskup Georg ističući da, nakon što su popravljena ratna oštećenja i iznutra obnovljena, katedrala i danas zrači kao „svjedok Božje radosne vijesti ljubavi prema čovjeku“.

Kao znak radosti Limburške biskupije mons. Geis predao ja kardinalu Puljiću sliku sv. Katarine Kasper, njemačke redovnice s teritorija Limburške biskupije koja je 2018. godine proglašena svetom, a utemeljila je kongregaciju Siromašnih službenica Isusa Krista.

Kardinal Puljić je na kraju svete mise zahvalio kardinalu Dziwiszu za dolazak te mu darovao sliku sarajevske katedrale ispred koje se nalazi spomenik svetom papi Ivanu Pavlu II.

Posebno dirljivo bilo je prisjećanje kardinala Dziwisz kada je papa Ivan Pavao II. molio, razmišljao i rukom pisao propovijed koju je želio izreći tijekom neostvarenog posjeta opkoljenom Sarajevu, 8. rujna 1994. Originalni rukopis spomenute propovijedi, koju je papa Ivana Pavao II. izrekao u Castel Gandolfu umjesto u Sarajevu, kardinal Dziwisz darovao je kardinalu Puljiću.

Nakon svete mise, upriličen je ručak u Vrhbosanskom bogoslovom sjemeništu gdje je riječi dobrodošlice uputio rektor preč. Zdenko Spajić, prenijela je KTA.

Foto: KTA

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Spavate pokriveni čak i kada su vruće noći? Evo zašto

Vjerojatno ste primijetili da nakon okretanja i namještanja cijelu noć, jedina stvar koja vam pomaže kod lakšeg spavanja je...

Pedesetmetarska krunica u zahvalu Gospi u Međugorju

U petak 22. svibnja 2020. oni koji su se s namjerom ili slučajno zatekli u Međugorju i Mostaru mogli su uživati u nesvakidašnjim prizorima. Naime,...

Izvoz hrane iz BiH raste tijekom pandemije

Bosanskohercegovački izvoz hrane porastao je tijekom pandemije i jedna je rijetkih djelatnosti koje bilježe pozitivnu bilancu tijekom krize, izvještava Indikator.ba. Bosna i Hercegovina je za...

Kardinal Puljić predmolio online krunicu “Hrvata svega svijeta”

U subotu 23. svibnja održala se već osma po redu online molitvena inicijativa krunica "Hrvata svega svijeta" koju je predmolio vrhbosanski nadbiskup metropolit i...

Bajram namaz u Busovači (FOTO)

Svim čitateljima islamske vjeroispovijesti redakcija portala grad-busovaca.com upućuje čestitku povodom završetka Ramazana i obilježavanja Bajrama, sa željama za proslavu ovog velikog praznika u krugu...
- Marketing -

Pročitajte i ovo