Svečano otvoren Odjel onkologije u JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik

Danas su ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB Anto Matić, premijer ŽSB Tahir Lendo i direktor JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik, dr. Emir Abdulović, svečano otvorili vrata odjela onkologije. Ovaj događaj označava početak rada odjela koji će pružati usluge za 7 tisuća onkoloških pacijenata iz Središnje Bosne koji su godinama tražili liječenje u drugim županijama.

Otvorenju odjela nazočio je veliki broj osoba iz političkog i društvenog života Bosne i Hercegovine, uključujući Lidiju Bradaru, predsjednicu Federacije BiH, ministre iz Vlade ŽSB Mirjanu Plavčić i Bojana Domića, te ravnatelje javnih ustanova i poduzeća.

Do 80 posto onkoloških pacijenata s područja županije više neće morati putovati u kliničke centre u Sarajevu i Mostaru radi terapije.

“Sada će 75 do 80 posto svih onkoloških pacijenata moći primati terapiju ovdje. Bilo je mnogo izazova, ali svi napori su se isplatili. Tijekom pandemije, ova bolnica je preuzela najveći teret i Vlada će nastaviti pružati podršku”, izjavio je ministar Matić.

“Ovi projekti su trajali godinama, a ekipa iz Zavoda za javno zdravstvo je bila angažirana na pripremi dokumentacije kako bi se odjeli pretvorili u poliklinike. Planiramo osigurati sredstva za put i oborinske vode već ove godine. Ova bolnica će dobiti poseban status u županiji, a trebala bi dobiti poseban status i u Federaciji”, izjavio je premijer Lendo.

U odjelu će raditi četiri onkologa i dva specijalizanta.

“Već osam godina vodimo bitku s vremenom i očekivali smo da će to biti ostvareno prije nekoliko godina, ali pandemija je usporila proces. Ova bolnica je bolnica svih nas. Na odjelu onkologije će raditi dvije mlade doktorice, dvije iskusnije doktorice i dva specijalizanta”, izjavio je ravnatelj Abdulović.

Projekt je pokrenut prije pandemije i tada je dobio podršku svih relevantnih faktora koji odlučuju o smjeru zdravstvenog sustava u Županiji Središnja Bosna. Primarno je proveden zahvaljujući jasnoj posvećenosti Ministarstva zdravstva i socijalne politike ŽSB, odnosno Vlade ŽSB, koja je uložila najviše novca u realizaciju ovog važnog projekta za sve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH razgovarali sa predstavnicima Misije OSCE-a/ODIHR-a o Izvještaju ODIHR-a o proteklim Općim izborima u BiH

Partnerstvo za umjetnost i ekologiju: Likovna radionica učenika škola Busovača i Kaćuni