Srijeda, 25 studenoga, 2020

Sve bolnice u FBiH 30 posto kapaciteta staviti na raspolaganje za oboljele od Covida-19

Pročitajte i ovo

U prosincu je moguć obilniji snijeg, zimu ne treba otpisati

“Studeni je mjesec prozvan jer u njemu zapravo počinje led i studen”, napisao je prije više od stoljeća znameniti...

Javni oglas za prijem kadeta u činu “policajac”

Granična policija Bosne i Hercegovina raspisala je Javni oglas za prijem kadeta u činu "policajac". Oglas prenosimo u cijelosti: Na...

FOTO: Bh. planine zabijelile: Snijeg pao na Vlašiću, Vranici, Jahorini, Bjelašnici…

Snijeg je danas zabijelio bosanskohercegovačke planine. Sudeći prema fotografijama najviše snijega palo je na Prokoškom jezeru. A zabijelio je...
Uslijed rapidnog povećanja broja oboljelih od koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva na izvanrednoj sjednici usvojio je nekoliko novih naredbi koje će se primjenjivati u narednih 14 dana.

U jednoj od naredbi uvedena je obveza nošenja zaštitne maske na otvorenom na cijelom teritoriju Federacije BiH jer je incidenca u FBiH za dvostruko povećana u odnosu na prije sedam dana i sada iznosi 160, što je broj oboljelih na 100.000 stanovnika.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez naglasio da će sve bolnice u FBiH u roku od 72 sata morati 30 posto svojih kapaciteta staviti na raspolaganje u odgovoru na oboljele od koronavirusa.

– Zahtijevamo obustavu hladnih programa u svim bolnicama te će se raditi samo hitni slučajevi i oni koji ne mogu čekati te kojima specijalističko-konzultacijska služba kaže da su neophodni da se urade, a ostali bi se trebali obustaviti – pojasnio je Čerkez.

To znači da će svi hitni bolesnici biti zbrinuti, uključujući onkološke pacijente koji ne smiju preskakati terapije, pacijente koji trebaju imunoterapije i slično.

Zatraženo je aktiviranje svih akreditiranih laboratorija kako bi se počelo s testiranjem u certificiranim laboratorijima, a bit će uvedena i mogućnost antigenskog testiranja, ali će se osobe testirati po propisanom načinu te i dalje osnova ostaje PCR.

– Ovaj test koristi se jedino kad je PCR nedostupan, kada je potrebno duže vrijeme za obradu rezultata, kada postoji veliki broj zahtjeva za testiranje ili kada su pitanju simptomatski pacijenti. Testiranja tim testovima će biti moguće provoditi samo u javnim zdravstvenim ustanovama – naglasio je.

Krizni stožer zabranio je organizirana putovanja za korisnike ustanova socijalne skrbi, a sve ove mjere stupaju na snagu s danom donošenja i očekuje se da će ih se svi pridržavati.

Čerkez napominje da se veliki dio mjera odnosi za zdravstveni sustav i proširenje kapaciteta jer ukoliko se nastavi ovakav trend može se očekivati veliki priljev bolesnika do kraja studenog i to onih koji će biti smješteni u zdravstvene ustanove.

– Prvo moraju biti popunjeni svi zdravstveni kapaciteti, a potom će se razmišljati o alternativama – podvukao je Čerkez koji kaže da je teško razdoblje pred nama, ali da nije vrijeme za paniku nego za ozbiljno ponašanje.

BiH ima manju incidencu nego neke susjedne države poput Slovenije i Hrvatske, ali je izražena bojazan da bi se ovakvom dinamikom mogli stvoriti brojni problemi za zdravstveni kadar koji je premoren i kojem je potrebna pomoć svih.

Političke stranke pozvane su da u predizborno vrijeme pokažu odgovornost, poštivaju mjere i naredbe te da alternativnim načinima vode kampanju.

Svi građani su pozvani da nastave s poštivanjem propisanih mjera, a Krizni stožer očekuje i maksimalnu odgovornost svih poslodavaca kako bi se kroz ovo razdoblje prošlo čuvajući druge i sebe.

Podcast UZOR

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Pripremite se, promjena vremena stiže u BiH

Anticiklona smještena iznad jugoistočne Europe diktira vremenske prilike u našoj zemlji do kraja ovog mjeseca, što uvjetuje stabilno i...

Sv. Katarina Aleksandrijska

Sveta Katarina Aleksandrijska (287. - 305.), djevica i mučenica, čije je čašćenje rašireno i na Istoku i na Zapadu, rođena je u Aleksandriji. Prema predaji...

Busovljaci Dražen i Martina ponovno među najboljima

Proteklog vikenda u Posedarju kod Zadra održana je XC zimska liga dalmacije. XCO "Križni put".    Busovljak Dražen Akrap osvojio je drugo mjesto na ovom natjecanju,...

Čavara: Neka ovaj dan bude nadahnuće za daljnju borbu za punu ravnopravnost konstitutivnih naroda

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako se 25. studenog prisjećamo povijesnog događaja i utvrđivanja temelja...

Danas je Dan državnosti BiH: Što se dogodilo prije točno 77 godina?

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) održanog u...

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo