Subota, 1 listopada, 2022

Svaki treći bh. učenik napusti srednju školu

Pročitajte i ovo

Nedostatak učinkovitosti sustava visokog obrazovanja može se potkrijepiti činjenicom da samo 3 posto studenata na pojedinim sveučilištima završi na vrijeme svoj studij

Niska konkurentnost bh. ekonomije ima svoje korijene u niskom obuhvatu obrazovanjem, posebice u oblasti srednjeg i visokog obrazovanja, kao i u lošoj obrazovnoj strukturi kadrova i obrazovnom sustavu koji ne priprema adekvatno kadrove za moderno tržište rada, piše Večernji list BiH.

Naime, stope upisa u predškolsko obrazovanje su najniže u regiji, dok su stope upisa u osnovno i srednje obrazovanje ispod zadovoljavajuće razine. Posljednji pokazatelji govore kako oko 50 posto osoba ima srednjoškolsko obrazovanje, a tek oko deset posto visokoškolsko obrazovanje.

Zabrinjavajući podaci

Kako se navodi u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje, unatoč ostvarenom napretku i provedenim reformama, obrazovni sustav suočava se sa značajnim problemima i stoga ga je neophodno unaprijediti od najniže do najviše razine.

Podatak o postotku djece koja pohađaju prvi razred osnovne škole, a koja su tijekom prethodne godine pohađala predškolsko obrazovanje, za BiH je 16,3%. Obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem u godini pred polazak u školu je veći u Federaciji BiH u odnosu na ostatak države. Nadalje, postotak djece dobi od tri do pet godina koja su uključena u predškolski odgoj i obrazovanje iznosi 14,4% za Federaciju BiH, 10,3% za Republiku Srpsku, a 13,1% za BiH.

Procijenjena stopa pohađanja škole za djecu dobi od 6 do 14 godina iznosi 97,6% za BiH, pri čemu je 98,9% za Republiku Srpsku, a 97,2% za Federaciju (96,9% djevojčica, a 97,4% dječaka). Promatranjem trendova upisa u prvi razred osnovnih škola u Federaciji BiH za razdoblje školska 2008./09. – 2012./13. godina, za koje su dostupni službeni statistički podaci, može se ustanoviti da se broj upisanih učenika u školskoj 2012./13. smanjio za 2017 učenika u odnosu na školsku 2008./09. godinu, što izraženo u postotcima iznosi 8,76%. Ako, ipak, promatramo trendove smanjenja ili povećanja ukupnog broja učenika osnovnih škola, ustanovit ćemo kako je u proteklom petogodišnjem razdoblju došlo i do smanjenja ukupnog broja učenika u osnovnim školama u BiH.

Bolonja nije ispunjena

Stopa upisa u srednjim školama je 76,2 posto. Oko 54 posto učenika završi srednju školu u redovitom roku, a samo 24 posto maturanata nastavlja školovanje nakon srednje ili više škole. Napuštanje srednjeg obrazovanja od 32,2 posto je iznimno visok prosjek (a u odnosu je s maloljetničkom delinkvencijom, pripadanju romskoj populaciji, siromaštvom i materijalnom situacijom u obitelji)”, stoji u dokumentu ” Strateški okvir za BiH” koji je u rujnu objavio DEP. Kada su u pitanju visokoobrazovne institucije, navodi se kako obveze po Bolonjskoj deklaraciji do sada nisu u potpunosti ispunjene. Nedostatak učinkovitosti sustava visokog obrazovanja može se potkrijepiti činjenicom da samo 3% studenata na pojedinim sveučilištima završi na vrijeme svoj studij. U 2013. svega 10,1% radno-sposobnog stanovništva ima više ili visoko obrazovanje, dok je taj postotak radno-sposobnog stanovništva sa završenom srednjom školom puno veći i iznosi 48,7%.

To pokazuje kako mnogi ne nastavljaju svoje školovanje nakon stečenog srednjoškolskog obrazovanja. Za osobe s visokom razinom obrazovanja je najmanji rizik od nezaposlenosti (u 2014. godini osobe s visokim obrazovanjem su predstavljale 12% stope nezaposlenosti).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

“Imala sam rak, izliječila sam ga ovom biljkom! Sad imam troje djece”

Zanimljiva životna priča Milice Kokerić iz Kalesije. https://www.youtube.com/watch?v=bK_UuQzngb0
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo