Sutra sastanak osam stranaka s izaslanstvom HDZ-a BiH

Predstavnici osam političkih stranaka koji su ranije potpisali sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti usuglasili su danas na sastanku u Sarajevu tekst programskih načela koji će biti temelj koalicijskog sporazuma i to je dokument koji će ponuditi i drugim koalicijskim partnerima.

Potvrdio je to nakon sastanka Nerin Dizdar iz Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, dodajući da će taj sporazum o programskim načelima prije svega biti ponuđen Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH.

Dizdar je najavio da će predstavnici osam stranaka sutra, 16. studenoga, imati sastanak s izaslanstvom HDZ-a o danas usuglašenom dokumentu.

Potvrdio je i da je Stranka za BiH dio ove koalicije i da je doprinijela kreiranju tog dokumenta, a u njega je uvršten i veliki broj rješenja koji su i prijedlog te stranke.

Na pitanje hoće li ovaj dokument biti ponuđen i Demokratskoj fronti (DF), Dizdar je kazao da će on biti ponuđen na potpisivanje svima koji budu dio parlamentarnih većina onda kada se napravi konačna forma dokumenta.

Nije mogao govoriti o tome hoće li on biti ponuđen eventualnom trećem partneru koji bi mogao biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođen Miloradom Dodikom, pojašnjavajući da još uvijek nisu konstituirane većine unutar Federacije BiH.

– Svi znamo da mnogo toga ovisi o sastavu domova naroda i nezahvalno je govoriti u čije će ruke doći taj dokument kada govorimo o političkim subjektima iz entiteta Republika Srpska – kazao je Dizdar.

Potvrdio je i to da na današnjem sastanku niti jedno ime niti za jednu poziciju nije spominjano pa ni za mandatara za sastav Federalne vlade nego je samo razgovarano o programskim načelima i principima na kojima planiraju zajedno ostvariti kao većina na svim nivoima.

Osam stranaka je koje su se okupile u koaliciju nakon općih izbora održanih 2. listopada, osim SDP-a, su Naša stranka, Narod i Pravda, Pokret demokratske akcije (PDA), Stranka za BiH, Narodni evropski savez (NES), Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Svjedočenja migranata u BiH: Postrojili su nas uz zid, držeći automatsku pušku

VIDEO IZ BUSOVAČE | Jedinko: “Volio bih se oženiti, neka je i malo starija od mene”