Četvrtak, 6 listopada, 2022

Sutra izvanredna sjednica Doma naroda, proračun FBiH za iduću godinu u hitnoj proceduri

Pročitajte i ovo

Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH u čijem je najavljenom dnevnom redu federalni proračun za sljedeću godinu sazvana je za sutra.

Proračun, kao i prateći akt – zakon o njegovom izvršenju, predloženi su po hitnom postupku.

Ako delegati prihvate proračun u istovjetnom tekstu koji je prošlog tjedna podržao Predstavnički dom, Federacija će ući u sljedeću fiskalnu godinu s proračunom izglasanim u Parlamentu u tekućoj godini.

Proračun je predložila Federalna vlada, a Predstavnički dom ga odobrio u gotovo identičnoj varijanti. Razlika je samo u detalju sadržanom u amandmanu što ga je u međuvremenu uvažila i Vlada. Time je automatski postao sastavni dio teksta, ali ne mijenjajući ništa u strukturi ni u konačnom iznosu predloženog proračuna budući da županijama ostavlja mogućnost da od novca namijenjenog za podršku s federalnog nivoa, dio raspoređuju općinama na vlastitom području.

Vlada je predložila da proračun Federacije za iduću godinu ukupno iznosi 2.598.862.123 KM, za 65 milijuna više nego kad je akt bio u nacrtu.

Federalni premijer Fadil Novalić je, obrazlažući prošlog tjedna prijedlog poslanicima Predstavničkog doma, kazao da je tih 65 milijuna planirano od prodaje tri privredna poduzeća u kojima Federacija BiH ima manjinski vlasnički udio. Poslije Nove godine bit će raspisan tender, najavio je.

Po riječima premijera, od planiranih 65 milijuna, tri će biti raspoređena u transfer kapitalnim javnim poduzećima, 50 milijuna drugim nivoima vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za MIO, a 11,5 milijuna KM za početak aktivnosti na trajnom rješavanju smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru.

Među tekućim transferima drugim nivoima vlasti i fondovima je i 50 milijuna KM namijenjeno za financiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja u Federaciji, što je za 30 milijuna KM više za ove namjene nego u 2015. godini.

Na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije planirano je 3.000.000 KM na ime kapitalnih transfera javnim poduzećima za financiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH.

– Također, predvidjeli smo i 1.000.000 KM za provođenje seta antikoruptivnih zakona, a drugi 1.000.000 KM namijenjen je Federalnoj upravi policije radi jačanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije – rekao je premijer.

U Prijedlogu proračuna, struktura rashodovne strane je odraz provedbe mjera restriktivne javne potrošnje, što je jedan od prioriteta ekonomske politike u idućim godinama.

– Federalni proračun za iduću godinu je 94 posto fiksan a samo šest posto varijabilan te samo u tom procentu može služiti kao razvojni faktor – kazao je premijer Novalić.

Imajući u vidu da se ekonomski rast ne može razvijati u uvjetima socijalne nestabilnosti, zaključio je da federalni proračun ne može biti faktor ekonomskog rasta već stabilnosti odnosno socijalne ravnoteže u društvu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

LJEPOTA OD KOJE ZASTAJE DAH: Martin Brod skriva dragulj, uskoro na UNESCO listi

Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti prvo prirodno dobro upisano u Uneskov registar prirodne baštine. Milančev buk je najveći...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo